Cara Baca / Mendapatkan Post facebook yang lama

Korang perasan tak kalau kita nak cari balik post2 kita kat facebook, kekadang tu rasa macam tak jumpa balik post tu. Atau boleh dikatakan hilang. Sebenarnya post korang tu tak hilang cuma dah di achieved kan oleh facebook. Jadi kalau korang skrol wall korang untuk mencari post korang sama ada gambar atau text atau link korang kena perhati betul2 timeline tu, sebab facebook telah menyediakan link posting korang tu yang telah di achieved tu dan mungkin korang tak perasan.  Memandangkan korang skrol laju, kekadang korang tak perasan pun benda ni
ada, silap haribulan korang salahkan facebook sebab delete post korang. Ada cara mudah untuk melihat kesemua post / status korang kat facebook ni. Jom aku ajarkan camna caranya untuk korang tengok status fb yang lama.

Cara facebook achieved kan post korang

Cara ni sangat mudah. Korang hanya perlu masuk ke Archievedbook untuk laman web tu retrieved semua postingan korang dalam masa beberapa minit. Tak perlu register pun, tapi ada butang akses dan allow la untuk memberi kebenaran kepada Archievedbook retrieve kesemua post korang kat facebook account yang korang nak ‘dapatkan’ balik kesemua post, link, gambar dan text.
Archievedbook.com memudahkan membaca post lama di facebook.
Once archievedbook dan retrieved semua post korang, korang dah boleh skrol one by one post tu tanpa perlu loading dan tanpa korang ketinggalan satu pun post korang. Semua ditunjukkan disini. Cara ni lebih mudah berbanding cara yang pertama tadi (di facebook) sebab archievedbook dan retrieved awal2 post korang. Malah korang boleh tengok semua post korang mengikut mode “Older Items First” (lihat gambar di atas) yang akan memaparkan post pertama korang dalam dunia facebook ni.
Kadang2 tu macam baca diari kita. Kita akan tengok balik apa yang kita post zaman2 dulu, macamna rupa zaman muda kita dan macam-macam lagi lah. Dan tanpa ketinggalan satu pun post yang pernah kita lemparkan di facebook. Ok kalau post ni best komen la kat bawah ni ye. Terima kasih. Ok jom cari balik posting lama facebook anda kat archivedbook.com.

Leave a Reply