Cara Label Gadget Tanpa Munculkan di Paparan Blog

Kebiasaanya ada sesetengah blogger tak nak letak tajuk kat setiap Gadget mereka. Jadi mereka biarkan bahagian title di bahagian ‘TITLE’ gadget itu kosong. Kemudian hari akan jadi masalah bila nak kemaskini gadget-gadget ini sebab title tak kelihatan. Semua Gadget kelihatan sama. Adalah agak sukar untuk menentukan mana satu gadget untuk koding adsense, analytic dan lain-lain coding HTML yang pernah kita susun kat blog kita.

Cara Disable Tajuk Pada Gadget Blogger pada Paparan Blog

Rupanya ada penyelesaian untuk masalah ni. Korang boleh labelkan apa-apa nama pada setiap gadget korang tanpa nama atau tajuk itu muncul di paparan blog. Caranya sangat mudah.

<b:widget id=’HTML9′ locked=’false’ mobile=’yes’ title=’Muncul di Post‘ type=’HTML’>
     <b:includable id=’main’>
<b:if cond=’data:blog.url != data:blog.homepageUrl’>
   <!– only display title if it’s non-empty –>
  <b:if cond=’data:title != &quot;&quot;’>
    <h2 class=’title’/>
  </b:if>
  <div class=’widget-content’>
    <data:content/>
  </div>
  <b:include name=’quickedit’/>
    <b:else/>
    <style type=’text/css’>
    {display:none;}/*remove blank space that the gadget leaves*/
    </style>
    </b:if>

Copy yang merah tu, gantikan coding SELEPAS <b:includable id’main’> SAMPAI <b:if>. Sekarang korang boleh labelkan semua gadget korang tanpa perlu bagitau pelawat apa nama gadget tu. Best tak?

cara disable tajuk gadget di blogger – klik untuk paparan besar.

2 Comments

Leave a Reply