Repair Cache di Facebook

Bagi blogger-blogger yang biasa kongsi link kat facebook, kekadang diaorang lupa untuk letak gambar atau kekadang diaorang nak tukar gambar dalam preview link atau featured image yang mereka buat. Tapi once korang dah share link yang pertama kemudian korang repair balik kandungan dalam blog, sharing seterusnya tetap akan seperti link yang pertama tadi dari segi preview gambar yang muncul. Omputerh kata clear cache facebook.
share link ada gambar
Preview link di facebook yang ideal.

Repair Cache di Facebook

Cara untuk ubah preview itu sangat senang.

1. Masuk ke https://developers.facebook.com/tools/debug/

2. Masukkan link dalam ruangan Enter a URL, access token, or Open Graph Action ID

debugger or purge link on facebook
facebook debugger

3. Tekan butang DEBUG.

Selepas korang buat proses ni, cuba share sekali lagi link tadi. Mesti dah ok. Maksud aku preview link tu adalah seperti yang kita nakkan. Featured image yang kita mahukan. Dah baca belum artikel nak letak gambar gerak-gerak kat facebook?

Leave a Reply