Mengesan Email maybank2u palsu

(Klik Gambar untuk besarkan gambar)

Selalu je datang email camni kat inbox/spam email aku, aku tau ramai lagi kat luar sana tu yang dapat email sama cam aku ni. Sampaikan, yang takder akaun maybank2u pun dapat email seumpama ni (kira serangan membabi buta la si penjenayah siber ni) hehe… Tapi memang la, almost 90% rakyat Malaysia ni ada akaun Maybank. Jadi tengok aje email kat atas tu.. Pengirimnyer je dah kantoi.Tapi bagi sesaper yang leka atau lalai, masih boleh terlepas step ni. kita tengok plak step kedua.

Kat sini kita masih boleh tengok nama pengirim untuk kali kedua, Jelas2 bukan www.maybank2u.com.my. Lepas tu dia bagi ayat simple and formal la konon suh check la, review la, konon-konon pihak bank baru buat maintenance kat website maybank2u tu.. hehe..

Last sekali, sesaper yang dah terklik link tadi tu, mmg susah sket nak trace website ni 1 penipuan..sbb antaramukanya sebijik yang original, pastu link2 nyer pun sama. ‘Error’ untuk page ni ialah kat atas tu takde https:// ‘s’ tu means for secure.. klu takder tu mmg jelas2 la bukan website original.. pstu kat bawah tu takder gambar mangga.. web ni mmg sempoii. berjaga2 la wahai kawan-kawan semua.

Leave a Reply