Buang urlseek20.vmn.net ! Ini adalah malware

Aku tak pasti mana datangnye malware ni, tapi once dia dah active kat system ko, internet jadi lembab, pastu asyik masuk laman urlseek20.vmn.net je tak sudah2. Terus je aku cari penyelesaian kat google ngan keyword ” HOW TO REMOVE urlseek20.vmn.net ” Berlambak2 tutorial yang ajar cara nak buangkan. Ini adalah salah satu method yang aku jumpa (lebih kurang sama je citer diaorg ni) :-

diambil dari http://www.freshcode.co.za

Symptoms

A Yahoo-partnered search is displayed at the URL “urlseek20.vmn.net” when navigating to a non-existent website, which would otherwise deliver a 404 Cannot be found error.

How to remove the “urlseek20.vmn.net” malware

  1. Open Add/Remove Programs by going to Control Panel in Windows (or type ‘control‘ in the Run prompt and press enter).
  2. Uninstall the PDFforge toolbar and/or Search settings listed as applications using Add/Remove Programs.
  3. Well done! Get yourself a victory coffee for delivering your browser from Internet AIDS.

Rata-rata laman web kat luar sana tu citer benda yang sama, aku masih tak dapat selesaikan perkara ini. Ini adalah kerana kat Add/Remove Program aku tu takder  PDFforge toolbar ngan Search settings untuk diremove. 
Cari punyer cari akhirnya aku jumlah beberapa lagi program yang kene dibuang. Antaranya:-

  1. YOUTUBE DOWNLOADER TOOLBAR
  2. VMN ToolBar 3.1
  3. WebBlog toolbar
  4. anti phishing domain advisor

Kalau tak jumpa, buang lagi beberapa aplikasi yang aku dah listkan tu. Selamat mencuba bagi yang terkena. 😀

Leave a Reply