Cara Embed Javascript Dalam Template Blogger

Desas desus mengatakan googlecode akan ditutup pada 2016. Semua blogger perlu bersiap siaga dalam memperkemaskan dan membersihkan template korang dari javascript dan koding-koding yang sumbernya adalah dari google code. Ada beberapa cara untuk mengatasi perubahan ini antaranya yang popular adalah dengan meletakkan code javascript template korang ke hosting lain seperti yang diajarkan oleh Hasrulhassan.com dalam blognya. Selain dari cara itu, aku pernah terbaca satu taktik untuk terus embed code javascript itu ke dalam template blogger tanpa menggunakan hosting luar.

template blogger

Embed Code Javascript ke Template Blogger

Cara ini adalah dengan meletakkan semua code javascript yang pelik tu ke dalam template kita menggantikan barisan code asal javascript yang menggunakan code dari sumber luar. Caranya agak mudah tapi coding html template korang akan agak messy kalau tak diuruskan.

Cara Embed Javascript

1. Masuk ke panel blogger, pergi ke menu Template > Edit HTML

2. Cari code yang mempunyai perkataan googlecode


3. Copy sumber code itu dan paste kan di browser korang.

4. Masuk semula ke panel template dan gantikan sebaris code asal javascript tadi dengan code ini :

<script type=’text/javascript’>//<![CDATA[// Place your javascript code here//]]></script>

Without hosting

5. Copy code javascript yang korang bukak kat browser awal-awal tadi.

6. Paste code yang panjang-panjang tu (ada yang sangat panjang code itu) ke dalam template dengan menggantikan // Place your javascript code here.

7. Tekan Save template dan Siap.

Caranya tetap sama kalau sesebuah template tu ada banyak coding javascript yang menggunakan googlecode sebagai host. Apa yang perlu diingat adalah menggantikan code asal javascript itu (<script src=”http://codejavakorang.googlecode.com/svn/trunk/css3-mediaqueries.js”></script>)  dengan code pada langkah 2 diatas.
Rata-rata mengatakan taktik ini menjadikan blog lebih pantas loading kerana tidak perlu load sumber dari luar. Jadi tak perlu panik dan tak perlu gopoh untuk bertukar ke wordpress semata-mata untuk menyelesaikan perubahan yang dilakukan oleh pihak google. Selamat mencuba, sebarang pertanyaan boleh bertanya di bahagian komen di bawah ini.

Leave a Reply