Langkah Pertama Buat Blog

Bagi korang yang nak memiliki blog tapi tak tahu caranya, aku akan ajarkan cara paling senang untuk buat blog secara percuma menggunakan platform blogger atau  blogspot, sama macam blog aku ni la, guna blogspot. Pastikan korang dah ada email gmail (akaun gmail) sebelum memulakan langkah pertama.

Langkah pertama buat blog

1. Pergi laman web blogger di www.blogger.com, dan masukkan email dan password gmail  seperti gambar. Selepas itu klik Sign in.

2. Klik pada Create a Google+ profile

 

3. Klik Create profile

 

4. Klik Continue to Blogger

 

5. Klik New Blog untuk mencipta blog anda yang pertama.

 

6. Pada bahagian Title isikan Nama Gelaran Blog anda. Pada bahagian Address isikan alamat blog anda. Sekiranya ada tanda berwarna biru di sebelah kanan, anda boleh klik butang Create blog! untuk ke langkah seterusnya.

 

7. Klik pada butang Pen/Pensel yang berwarna jingga untuk memulakan atau membuat Post korang yang pertama.

 

8. Isikan tajuk post korang pada bahagian Post dan mulakan menulis seperti anda menaip di Microsoft word. Setelah siap menaip dan mengarang, klik butang Publish berwarna jingga.
9. Siap post pertama anda, sekarang klik pada tulisan view untuk melihat hasil karangan anda tadi.
10. Inilah paparan post pertama anda pada blog pertama anda. Tahniah.
Ulang langkah 7 untuk membuat post baru dalam blog anda. Best kan dah ada blog sendiri? Percuma pulak tu. Tahniah sekali lagi.

2 Comments

  1. Banglo Hijau

Leave a Reply