Cara Renew Roadtax Insurans Kereta di MyEG Paling Senang

Kenapa perlu tahu cara renew roadtax insuran kereta di MyEG? Setiap tahun saya memang renew roadtax di MyEG sebab urusannya senang.

Kalau dulu sebelum saya kenal MyEG, setiap kali nak perbaharui roadtax mesti saya kalut nak cari Cover Note Insurans tahun sebelumnya.

Camtulah setiap kali kalau nak renew roadtax ni walaupun setiap tahun saya sendiri yang buat tapi setiap kali tu lah saya lupa mana simpan simpan cover note.

Nampak sangat la kan pengurusan fail yang tak tersusun.

perbaharui cukai jalan di MYEG

Renew roadtax lebih mudah di MYeG

Jadi nak dijadikan cerita, kawan saya Amin Jamil pernah bagitau saya untuk renew roadtax kat MyEG. Senang katanya tak perlu nak cari cover note insurans lama.

Iklan

Cuma perlu geran kereta / motor je. Itupun kalau takde takpe asalkan ada nombor chassis  dan nombor enjin kereta. Semua dibuat hanya kat depan komputer. Serius senang beb!

Cara Renew Roadtax Insurans Kereta di MyEG Paling Senang

1. Pertama sekali Login di www.myeg.com.my, kalau belum ada akaun daftarlah satu ye.

renew roadtax di JPJ

2. Klik pada logo / icon Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

pilih auto insurance renewal

3. Pilih menu “Auto Insurance Renewal”

baca juga : Cara dapatkan semua roadtax kalau dah hilang

Pilih insuran yang anda biasa guna.

4. Pilih insuran yang korang nak guna. Isi maklumat yang diperlukan oleh insuran ini seperti biasa dan buat pembayaran.

Selepas korang siap isi semua maklumat yang diperlukan, terus buat pembayaran secara online.

Siap je bayar online tu terus e-cover note akan dihantar pada email korang. Dah boleh terus ke pejabat pos untuk buat roadtax kereta pulak.

Print e-cover note tu dan bawak ke pejabat pos untuk dapatkan roadtax. Nak bawak salinan geran je pun boleh.

Untuk kes saya, saya just perlu bayar RM22 untuk roadtax kereta viva.

Kalau nak upah saya untuk buatkan insuran kereta pun boleh. Whatsapp saya O192O61966;

  1. Salinan geran kereta
  2. Cover note insuran lepas
  3. Saya akan bagi quotation
  4. Bank in jumlah bayaran
  5. Saya emailkan cover note baru
  6. Korang pergi ke pejabat pos untuk ambil road tax.

Ada upah dikenakan ye (bagitau siap-siap) 😎

Banyak kegunaan MyEG ni selain boleh perbaharui insuran kereta secara online, korang juga boleh cek saman kat menu Polis Diraja Malaysia tu.

Iklan

Cakap pasal cek saman, korang tau tak korang boleh cek dan bayar saman polis  kat mesin ATM?

13 Comments

  1. Afifah
    • din
  2. kamsiah
  3. Fizoustic
    • Adzril
  4. Si pemalu
  5. Ct
    • Adzril
  6. Piedafieda
    • Adzril
  7. sal
    • Adzril

Leave a Reply