Cara Ni Dapat Jimatkan Langganan Data Internet Anda

Ada beberapa orang yang kadang-kadang tak perasan data internet yang dilanggan habis tanpa disedari. Secara tiba-tiba katanya.

Sebenarnya bukanlah data tu hilang tanpa sebab tapi sebenarnya data tu digunakan oleh beberapa apps dalam smartphone korang tanpa korang perasan.

Cara Ni Dapat Jimatkan Langganan Data Internet Anda

Jadi saya nak sharing Tips Jimatkan Data Internet supaya korang dapat jimatkan dan optimumkan penggunaan internet dengan pakej langganan data internet yang korang langgan tu.

Antara apps yang korang perlu ambik perhatian adalah;

  1. Facebook,
  2. Telegram,
  3. Whatsapp dan,
  4. Playstore

Facebook Setting

  1. Klik Menu Kat Sebelah kanan tu
  2. Klik kat Apps Setting
  3. Klik kat menu AutoPlay
  4. Tick kat Never Autoplay Video
off data for facebook

Setting untuk off data facebook

Setting Telegram

  1. Klik menu atas sebelah kiri
  2. Klik setting
  3. Klik menu When Using Data
  4. Deselect semua media yang ada
telegram save data

Setting telegram untuk jimat data

Whatsapp Setting

  1. Bukak Whatsapp dan klik menu kat atas kanan tu
  2. Klik setting
  3. Pilih chat setting
  4. Pilih media Auto Download
  5. Buang semua tick pada media
setting data for whatsapp saving data

Cara jimat data guna Whatsapp

Playstore Setting

cara jimat data guna playstore

Playstore pun sebenarnya makan data

Dan yang PALING PENTING!

Pastikan korang offkan Data sekiranya baki kredit dalam telefon korang tak cukup untuk langgan internet seterusnya.Sebab biasanya telco-telco yang ada ni akan makan kredit korang untuk penggunaan internet tanpa korang perasan macam untuk Whatsapp, Telegram dan Wechat. Tau2 kredit dah tinggal 20 sen.

Kecuali kalau korang guna ONEXOX, memang korang takkan alami kredit disedut atau dimakan secara sembunyi.Ye, walaupun setting data korang masih on. Sebab ONEXOX tak amalkan Pay Per Use (PPU). Kredit selamat dan jimat.

Tapi yang paling best korang tak perlu nak pening kepala nak topup kredit tiap2 bulan semata-mata nak dapatkan tempoh aktif sim sebab ONEXOX bagi 840 (2 tahun 4 bulan) hari tempoh aktif dan ianya makin bertambah setiap kali korang topup.

Kalau korang berminat boleh la dapatkan nombor ONEXOX dari saya, atau dari pengedar ONEXOX yang korang kenal.

Saya ada lagi beberapa nombor dalam simpanan kalau korang nak masuk meminang ONEXOX ni. Dengan konfiden Whatsapp la saya kat O1O60O9966 sekarang. Boleh cek kat bahagian 28 Bulan tu.

Nota tambahan.Oh ye, pada sesape yang masih berminat nak install Whatsapp kedua kat handphone tu, boleh la download kat page GB-Whatsapp Download.

install 2 whatsapp di android

2 whatsapp dalam 1 hp

Sebelum kita bercerita panjang lebar tolong cek dulu baki kredit , baki data…Cek balik sistem tpon dan aplikasi….bukan apa,…kadang2 kita terlupa atau tidak tahu kenapa pentingnya seting tu…

Cara elak data internet cepat habisRamai yang mengadu kredit cepat habis dan salah satu sebabnya ialah sebab data internet ni. Walaupun ada yg kata “saya cuma buka FB je”, “Saya cuma Whatapps je” Sebetulnya.. bila guna fb, Whatapps.. masih ada data internet yang dikira bila kita tonton video atau download gambar.

Sekarang, saya nak share cara mengelakkan data internet cepat habis.

Ada 4 Apps utama yang perlu diubah setting nya:-

FACEBOOK setting:

  1. buka FB
  2. pilih app settings
  3. pilih video auto-play
  4. pilih off/wifi only

TELEGRAM setting:

  1. buka telegram klik bhgn atas sebelah kiri
  2. pilih “setting”
  3. pilih “when using mobile data”
  4. hilangkn semua tanda “tick” dlm kotak

WHATSAPP setting:

  1. buka apps whatsapp
  2. pilih “setting”
  3. pilih “chat settings”
  4. pilih “media auto-download”
  5. pilih “when using mobile data”
  6. hilangkn smua tanda “tick” dalam kotak

PLAY STORE settings:

  1. buka play store
  2. pilih “setting”
  3. pilih “auto-update apps”
  4. pilih “auto-update apps over wifi only”

SAMSUNG APPS setting:

buka samsung apps2- pilih setting3- pilih “auto-update apps4- pilih “auto-update apps over wifi only.

Selepas semua setting dah dilakukan, insyaAllah smartphone korang akan lebih laju. Secara jelasnya sim Onexox tidak memerlukan cara lajukan internet untuk android atau iOS.

Summary
Article Name
Cara jimat data telefon
Description
Cara untuk meminimakan penggunaan data telco.
Author
Publisher Name
The Adzril.com
Publisher Logo

Leave a Reply