Bye Bye Maxis

Saya dapat banyak panggilan dan Whatsapp susulan dari artikel cara mengetahui nama pemilik sim kad Maxis menggunakan aplikasi Hotlink RED.

Mungkin tempoh yang diberi tak panjang?

Rata-rata semuanya ada satu masalah yang sama.

Simkad bukan didaftarkan atas nama mereka sendiri.

Tak nak salahkan sesiapa, memang kalau dulu-dulu mungkin penguatkuasaan pendaftaran simkad tak ketat. Siapa-siapa pun boleh beli simkad tanpa perlu pemilik badan sendiri tunjukkan ic. Mungkin lah. Saya tak pernah buat.

Yang jadi masalah bila diaorang ni nak upgrade simkad ke simkad 4G.

Iklan

Sampai je ke Maxis centre, tengok penama sim bukan nama sendiri. Ah! Sudah.

Nombor dah lama guna, nak upgrade sim pulak kena owner simkad (nama yang didaftarkan kat simkad) kena datang sendiri.

Kebiasaanya diaorang cakap kat saya, penama duduk jauh.

Paling sadis, “Saya tak kenal/tak ingat la nama siapa yang didaftarkan untuk simkad ni”

Ini yang orang kata, dah terhantuk baru nak terngadah.

Selain dari masalah yang saya sebut tadi, ada yang double trouble lagi.

Nak tau apa dia?

Masalah nak guna aplikasi Hotlink RED tu untuk tahu nama siapa yang didaftarkan ke atas simkadnya TAPI simkad tak aktif!

Tu dia.

Berapa lama tak topup tu sampai simkad kena barred? Itu saya tak pasti. Yang pasti kalau guna Onexox, 2 tahun 4 bulan MINIMUM tak perlu topup pun okay lagi. Dan kalau topup makin bertambah tempoh aktifnya.

Jadi sayangkan nombor korang? Rasa terhimpit nak topup setiap bulan?

Hubungi saya untuk bertukar ke Onexox.

Jangan pulak hubungi saya untuk tolong carikan penama simkad Maxis korang tu. Memang la saya tak tahu. Saya dah bagi solusi guna aplikasi Hotlink RED. Sila gunakan.

Pada yang dah berjaya tahu penama simkad Maxis tu, boleh hubungi saya untuk bertukar ke Onexox.

Pada yang tak berjaya, ucapkanlah selamat tinggal kepada nombor kesayangan korang tu.

Plus kalau guna Onexox, korang boleh guna lebih dari 2 nombor dengan 1 topup sahaja setiap kali korang nak topup. Tak ke jimat tu?

Iklan

Caranya? Saya share kat Channel Youtube saya. Subscribe lah untuk tahu.

Leave a Reply