Aktifkan Nombor Onexox dari Barred atau Blocked

Posted by

Bagi pengguna Onexox samada Prepaid atau Black yang dah kena blocked, anda boleh aktifkan nombor onexox dari Barred atau Blocked dengan cara paling mudah.

Tapi sebelum anda buat apa-apa tindakan, pastikan nombor Onexox anda tu belum tahap terminated.

Sebelum terminated, simkad Onexox akan melalui beberapa fasa.

  1. Fasa Barred selepas 30 hari tak bayar atau tempoh sah tamat
  2. Fasa Blocked selepas 30 hari tidak membuat apa-apa topup atau bayaran selepas fasa Barred.
  3. Fasa Terminated selepas 30 hari tidak membuat apa-apa topup atau bayaran selepas fasa Blocked.

Pada fasa terminated, simkad anda tak dapat diselamatkan lagi.

Terus Whatsapp saya O1O6OO9966 untuk mendapatkan nombor Onexox yang baru atau untuk urusan kekalkan nombor sedia ada anda dari telco lain ke Onexox.

Nak mintak tolong bagi rate 5 bintang untuk artikel ni kat hujung artikel. Terima kasih.

Status Simkad

Ok, camna nak pastikan status nombor anda sekarang sama ada barred, atau blocked, atau terminated?

Caranya dail *132# atau *150*1# dan lihat paparan yang ditunjukkan.

  1. Sekiranya Barred, anda masih boleh nampak paparan STATUS : BARRED.
  2. Sekiranya Blocked, anda masih boleh nampak paparan baki data dengan STATUS : BLOCKED.
  3. Sekiranya tidak keluar sebarang paparan, maksudnya nombor anda telah diterminated.

Cara ini boleh digunkan bagi pengguna Onexox Prepaid dan Onexox Black.

Penyelesaian

Sekiranya anda masih boleh nampak status Barred atau Blocked, harapan masih ada.

apa yang perlu anda buat adalah, (ikut langkah-langkah ini);

  1. Topup RM30 untuk aktifkan talian dan beli Validity (untuk pengguna Prepaid). Manakala untuk pengguna Onexox Black, bayar semua tunggakan bayaran. Cara untuk mengetahui tunggakan bayaran untuk Onexox Black adalah dengan dail *150*1#.
  2. Beli validity 6 bulan (RM18) atau 12 Bulan (RM25) untuk Prepaid. Cara untuk beli validity saya terangkan pada artikel Beli Validity Onexox. Onexox Black tidak perlu buat apa-apa, just bayar tunggakan dah aktif.

Untuk kepastian, anda boleh Whatsapp saya O1O6OO9966 untuk pastikan sama ada nombor anda masih boleh digunakan atau tak.

Bukan apa, takut nanti masa anda semak status simkad anda tu server tengah tak ok ke, atau line tengah tak ngam ke? Tak memasal ingat nombor dah tak boleh guna.

Jadi meh Whatsapp saya untuk aktifkan nombor Onexox dari kena barred atau block.

Atau nak nombor baru Onexox.

Rating Pembaca
[Total: 5 Average: 4.2]

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *