3 Langkah Tamatkan Kontrak Coway Water Filter

Posted by

Masa aku kerja kat Sabah dulu aku ada langgan sebijik Coway model Maha untuk kegunaan aku dan isteri tercinta. Langganan ni adalah merupakan unit ke-2 aku untuk water filter coway ni sebab kat Kampung pun dah ada sebijik model Metro yang mana sekarang nih dah habis bayar. Jadi aku perlu stop satu akaun coway aku tu. Cara untuk tamat kontrak water filter coway tak la leceh. Senang je.

stop kontrak water filter coway
Coway model Maha.

Ada 2 je syarat untuk kita tamatkan kontrak coway water filter yang perlu dipenuhi.

  1. Pastikan akaun coway tu dah berumur 2 tahun.
  2. Pastikan tiada sebarang tunggakan bayaran dalam tempoh 2 tahun tu.

 Cara tamatkan kontrak coway water filter (Malaysia) sebarang model.

  1. Call hotline coway 1800888111 atau 0320591000 dan beritahu customer service yang anda nak tamatkan kontrak coway water filter.
  2. Beritahu mereka yang anda nak stop akaun dan bersediakan pulangkan unit water filter coway tu.
  3. Seterusnya tunggu pihak Coway akan collect unit mesin water filter dari tempat anda.

Simple je kan nak stop atau tamatkan kontrak bayaran coway? Yang penting umur akaun mestilah cukup 2 tahun.

Kalau tak cukup 2 tahun rasanya kena bayar penalti. Cuma bayaran penalti untuk tamatkan atau batalkan kontrak coway ni aku tak pastilah berapa jumlah yang perlu dibayar.

Pada sesiapa yang ada pengalaman bayar penalti tamat kontrak Coway boleh la sharing kat bahagian komen ye.

Rating Pembaca
[Total: 1 Average: 5]

69 comments

  1. dulu ada ambik water filter dgn air purifier. bulan bulan spend rm300 utk sewa ni je hahaha. kadang rasa cm nak stop trus je sebab rasa cm mahal la plak. tpi alhamdulillah dpt gak survive 2 tahun byr pastu terus stop. agaknye kalau stop bfre 2 tahun mesti penalti mahal

    1. Saya ada water filter dgn air purifier. Water filter dah 3 tahun maybe. Air purifier baru setahun.
      Kalau saya nak terminate salah satu boleh ke yg air purifier tu tapi tak sampai setahun. Kalau dah start account, sewa dah 3tahun boleh dikira 3tahun ke kalau nak terminate

      1. kalau saya call minggu ni… boleh ke kita request pihak coway ambil balik filter tu hujung bln ni,, sbb dah bayarkan sewa utk bln ni

  2. Assalamualaikum. Nak tanya kalau kontrak coway kita tu 3 tahun, kita boleh terminate tanpa penalti juga ye selepas akaun dengan coway dah 2 tahun? Tq.

  3. Ade tunggakkan bleh terminate tak…kire masuk
    2 tahun dah…cuma xmampu sttle tunggakan adakah die akn sambung kontrak ?mohon pencerahan

  4. Saya pun rse macam nak terminat dan guna cukco mcm xmampu nk byr rm125 buln2..berapa penalti dikena kn sebab saya belum smpai 1 tahun..

  5. Ramai orang trade in coway, cuckoo dan mcm2 brand X kepada eSpring. eSpring adalah pilihan terbaik. Seorang sahabat saya yg masih pakai coway dan ada beli eSpring cerita, budak coway yg datang servis coway ke rumah beliau pun ada ckp. .”eSpring akak ni lebih bagus ni”. 😁

  6. Macam mana pula kalau nak terminate produk coway yang lain? contoh mcm penapis udara. kalau ada pengalaman, minta share2. terima kasih

  7. Sy baru je ambil penapis udara yg ofer tu.. tak smpi sebulan pun. Mcm x ok je. Nak pulangkan balik je.. Boleh kan.. Byar penalti berapa ya.. Nak bg alasan apa kat coway.. Boleh tlg sy x?

  8. Saya baru tukar kepada espring.. nk terminate coway.. nk kena contact customer service sbb tak cukup 2 tahun… tentu kena penalty

  9. Salam,sy baru je tamatkan kontrak penapis udara coway gune baru 2 bulan.reason terminate n return barang sebab tak mampu bayar.sy dikenakan penalty .tetapi even sy kne bayar penalti pon saya tetap x dapat nk bayar sebab total amount besar.ada cara lain ke ?

  10. Penalti separuh dr byrn bulanan. Contoh masih kontrak 4 bulan. Ansuran bulanan adalah rm105 sebulan. Jd 4×52.5 bayaran penalti. Sy pun nk terminate air purifier sdg tggu habis kontrak

    1. salam tuan, sy ada penapis air coway dan penapis udara coway…..nak terminate dua2.sebab tak mampu..
      penapis air coway kontrak ada lg 2 thun lbih, penapis udara coway baru pakai 1 bulan. .
      kalau tuan nk sambung bayar sy punya blh contact sy- din- 013 6079990(call/whassap)

  11. As salam
    Saya pakai coway tak sampai setahun lagi. Area rumah saya ada masalah air sebab kadang kadang ada kadang kadang sampai 3 bulan air takde. Jadinya saya tak pakai la penapis air coway dan tak bayarnya. Jadi say dah buat report tentang rumah saya yang selalu takde air dan nak pulangkan balik coway ni tapi apa apa tindakan pun takde dari coway. Lepastu technician mai sekali then senyap takde dah dan takde apa yang boleh selesaikan. Boleh tahu penalti biasa charge double ke apa??

  12. Area Kuching, siapa nak ganti bayar bulan2, dan sambung kontrak saya, boleh la pm – 0145125805 (shahbudin) bayaran bulanan rm118. baru guna 8-9 bulan rasanya,, kontrak 3 tahun (x mampu nak bayar penalti. thank you.

  13. salam tuan, sy ada penapis air coway…..nak terminate. sebab tak mampu..
    penapis air coway baru 3bulan guna
    kalau tuan nk sambung bayar sy punya blh contact sy- eyda- 01155367021 (whatsapp)

  14. Salam, sya ada penapis udara coway. Baru guna 2 bulan, nak terminate sbb x mampu (dah resign kwrja). Kalau ada yg nak sambung byr boleh wasap 0173165719

    1. assalam
      nasihat peribadi dari saya. elakkan beri org lain sambung byr coway kita kecuali kalau betul2 trusted. dibimbangi org yg nk sambung byr xbyr pon. so, brg kita hilang, tp byaran rental/penalty/tunggakan kita yg terpaksa byr.

  15. Saya mencari siapa nak sambung bayar penapis air coway .. rm112 sebulan berminat boleh Komen …. Saya Tak mampu nak bayar bulan-bulan…sebab termakan kata2 agent… Area tanah merah kelantan..

  16. Saya mencari siapa nak sambung bayar penapis air coway .. rm112 sebulan berminat boleh Komen …. Saya Tak mampu nak bayar bulan-bulan…sebab termakan kata2 agent… Area tanah merah kelantan.. wsap saya 0179411683

  17. kalau dah habis contract 2 tahun tapi bayaran tak cantik kena penalty juga ke? Sebab call hotline coway dia cakap tak boleh terminate pula sebab bayaran bulan2 tak cantik. Siapa ada pengalaman sila share. TQ

  18. Assallamualaikum.. bagus juga baca entry ni. Kalau nak terminate sebelum tamat tempoh 2 atau 3 tahun kena bayar penalty. Bayar penalty tu sama nilai macam amik barang tu cash. Sama juga pergi nya. Kalau nak guna produk mcm ni decide la nak byr bulan ke nak cash.

  19. Saya baru guna kan coway prnapais air. Kemudian saya betukar e spring. Saya dah call coway minta ambik balik. Saya akan dikenakan tindakan saman Katanye. Memang macam tu ke law nya.

  20. Mintak maaf..ada masalah pasal coway wassap saya..insyaallah saya akan cuba bantu sedaya upaya saya..tq admin wan 01136182346..

  21. Nak tukar nama penama baru yg nk sambung bayar kene contact ejen yg submit order anda sebab dia saja yg boleh buatkan..ejen lain x boleh. Sama juga bila pindah perlu inform ejen utk dia buat cpe tukar alamat. Cpe tu adalah utk inform pd coway dimana produk yg disewabeli tu berada. Just sharing.. Sy ejen sah coway.. Whatsap 013 3427606 .

  22. Ade tunggakkan bleh terminate tak…kire masuk
    2 tahun dah…cuma xmampu sttle tunggakan adakah die akn sambung kontrak ?mohon pencerahan

  23. Jika x bayar terus apa tindakan dari pihak coway?. Sbb sy x puas hati dgan service coway..lambat dan tidak profesional..

  24. Paling mudah, kalau nak terminate , setiap penapis air Coway tu ada barcode dia. Boleh contact pihak helpline coway atau pihak agen tuan/puan. Nanti diorg boleh trace berdasarkan barcode tu. Ada tunggakan, penalti dan sebagainya.

    Itu yang saya tanya pada pihak Coway.
    Saya salah seorang agen Coway yg bertauliah. Kalau ada apa-apa persoalan, boleh hubungi wasap +6013-3544216 ( Huzaifah)

  25. As salam.Sy ada masalah berkenaan bayaran.Sebelum ni agen dah buat utk auto debit.Tp,rupanya ada tunggakan.Ada masalah ke kalau byr guna auto debit.Akaun aktif,xde masalah.

  26. Mhl btul..coway mmg telan duit btul…lps ni sapa2 nk ambik coway…pkir2 la..rugi je…bgs bli filter yg cash je..da la byr mhl…lps ni jgn ambik coway ke cukcoo ke sama je…nt x mampu byr kna penalti…

  27. Saya baru terminate coway penapis udara.. pkai dh 11bulan.. byr autodebit.. kena penalty rm1300.. hujung bln nnty ejen coway dtg ambil, bile dh ambil, bru coway akn direct tolak rm1300 dr acc.. nk byr cikit boleh.. masukk cikit2 dlm acc kerana coway akn tolak selagi ade duit dlm acc kit sehingga cukup rm1300 td bila2 masa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *