Salah 1 Ayam Penyet Sedap di Sabah

Posted by

Saya biasa berkeliaran di sekitar Alamesra, Kota Kinabalu dan Putatan sebelum ni, ada banyak kedai makan yang offer ayam penyet. Yes saya pemburu Ayam Penyet. Dan ada 1 restoran ayam penyet yang saya kunjungi ni saya kategorikan sebagai salah 1 ayam penyet terbaik di Sabah.

SAP Putatan
Depan kedai Supreme Ayam Penyet

Boleh dikatakan rata-rata ayam penyet di Sabah ni memang sedap. Masing-masing ada keunikan sendiri.

Saya memang ada favorite saya sendiri di satu-satu tempat tu.

Tapi kali ni saya nak kongsikan 1 kedai makan ayam penyet yang sedap dan memuaskan. Bukan di Alamesra tapi di Putatan Sabah.

Kebetulan dekat dengan Homestay Ustazah Jamilah, memang plan cuti yang terbaik lah.

Nak mintak tolong bagi rate 5 bintang untuk artikel ni kat hujung artikel. Terima kasih.

Jarak antara Putatan dan Kota Kinabalu lebih kurang 10-16 minit kalau tak jem.

Supreme Ayam Penyet ataupun SAP.

Dalam banyak-banyak restoran yang sediakan ayam penyet kat Sabah ni, inilah kedai paling kemas dan cantik pernah saya datang untuk makan ayam penyet.

Menu ayam penyet pun ada pelbagai. Ada ayam penyet Original, ayam penyet Meleleh, Super Supreme, dan macam-macam lagilah. Saya pun tak ingat.

Yang saya ingat, Supreme Ayam Penyet Meleleh atau ringkasnya SAP Meleleh.

Apa yang meleleh?

Sambal dia meleleh membanjiri ayam penyet. Puas hati!

Saya belanja gambar untuk tatapan anda semua ye.

Ayam Penyet Sambal Meleleh banyak
Inilah dia SAP Meleleh
Ayam Penyet Bakar
SAP Bakar
SAP Original Putatan
Ayam Penyet Original
Soto Sedap
Supreme Soto, tak ingat nama penuhnya :p
Ikan Penyet Putatan
SIP, Supreme Ikan Penyet
ABC di ayam penyet
ABC, Meriah kan? ABC Supreme Special
minuman air bandung
Bandung Susu, Bandung Laici, Bandung Cincau…
ada surau
Surau disediakan
Dalam kedai makan Ayam Penyet
Suasana dalam Supreme Ayam Penyet
Pukul berapa bukak kedai SAP
Waktu operasi

Sebenarnya saya jadikan ayam penyet di Supreme Ayam Penyet (SAP) ni sebagai salah satu alasan untuk saya kembali bercuti di Sabah selain seafoodnya.

Bukan apa, kat Semenanjung ni susah pulak saya nak cari ayam penyet yang sedap menepati citarasa. Korang ada cadangan kat mana ayam penyet yang sedap area Klang ni? Drop komen untuk cadangan.

Peta Lokasi Supreme Ayam Penyet

Rating Pembaca
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *