Pakej Percutian Ke Sabah 2019 Tiket Flight Sekali

Posted by

Baru saya tahu kelebihan bercuti ke Sabah guna pakej percutian. Selama ni bercuti sendiri je, letih jangan cerita la. First time ni saya guna perkhidmatan pakej percutian ke Sabah.

Percutian saya ke Sabah kalini agak lama, 4 hari 3 malam.

Memang lain sikit feel dia kalini sebab biasanya saya bercuti kat Sabah ni drive sendiri je.

Tapi kalini ada pemandu pelancong yang akan drive dan bawak ke tempat-tempat menarik kat Sabah ni.

Sebelum saya kongsikan nombor telefon untuk dihubungi, saya nak cerita dan belanja gambar percutian saya kat Sabah kalini. Layan…

Nak mintak tolong bagi rate 5 bintang untuk artikel ni kat hujung artikel. Terima kasih.

Kiranya saya cuma duduk relaks semua dah diuruskan.

  • Penginapan
  • Plan dan siap tiket untuk masuk tempat-tempat menarik
  • Makan
  • Aktiviti-aktiviti percutian lain

Memang lain dari yang lain.

Baca sampai habis ye, sebab nanti saya bagitau contact perlu dihubungi untuk pakej percutian Sabah yang menarik dan memorable ni siap dengan tiket flight.

Itinerary 4 hari 3 malam Percutian ke Sabah

Tiket kapal terbang saya dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu hari Jumaat petang, dan balik semula ke Kuala Lumpur hari Isnin petang.

Tiket kapal terbang ni saya sendiri yang tentukan nak datang hari apa, nak balik hari apa dan pukul berapa. Ini termasuk sekali dalam pakej.

Jumlah lebih kurang 4 hari 3 malam saya bercuti kat Sabah yang merangkumi kawasan sekitar Kundasang, Ranau, dan Kota Kinabalu.

Kalau anda rasa bercuti ke Sabah guna pakej tak murah, fikir sekali lagi dan baca kiraan bajet saya antara bercuti sendiri dengan bercuti guna pakej.

Secara ringkasnya inilah aktiviti dan itinerary sepanjang saya bercuti ni;

  • Dijemput di KKIA (hari pertama)
  • Makan malam di Haji Manja (Todak)
  • Check in AFS Homestay
  • Sarapan pagi di Restoran Tok Mi, nyum sedap. (hari kedua)
  • Strawberry Farm, Kundasang.
  • Makan tenghari kat BW Bus.
  • Arnab Village, Cat Mania, Hamster World.
  • Check in Sulap Homestay.
  • Dinner makan sayap kat Kundasang.
  • Sarapan di sekitar Ranau (Hari ketiga)
  • Fish Spa, Marakau Bombon. (apa? Luanti? bukan bukan..)
  • Aktiviti ATV Adventure, best sangat!
  • Paragliding, jadi drone kejap. haha!
  • Sarapan di The Warung, nasi kuning dia SubhanAllah, sedap ya amat (Hari keempat)
  • Mari-Mari Culture Village. Wajib ambik yang ni!
  • Dihantar ke Airport.
Pakej Percutian Ke Sabah 2019 Tiket Flight Sekali 1
Nyaman sungguh kat Kundasang ni. 🙂

Itinerary Hari pertama di Kota Kinabalu

Ok teruja?

Saya sendiri teruja nak kongsi pengalaman ni. Hahaha!

Macam pertama kali pulak saya jejak ke Sabah ni.

Padahal dah banyak kali hehe.

Tapi macam yang saya bagitau awal-awal tadi, pengalaman bercuti Sabah kalini memang berbeza, sebab guna pakej.

Biasanya saya drive sendiri je. Tanpa sebarang panduan percutian yang solid. Main redah ikut done je.

Masa turun dari flight, saya off flight mode terus ada sms masuk, katanya saya akan dijemput untuk terus ke kedai makan Haji Manja.

dijemput kat airport kk
Dijemput kat KKIA naik Avanza. Owh beg semua diaorang dah tolong masukkan dalam kereta.

Makan seafood la malam tu.

Bayangkan, saya sampai je dah pukul 12.30 malam (flight delay) terus diajaknya makan.

Serius letih, dan lapar.

Nasib baik kedai seafood kat kawasan Todak Kota Kinabalu ni masih bukak walaupun dah pukul 12.30 malam. Errr pagi.

Mulanya saya cakap nak makan Mcd je, tapi pemandu pelancong yang bawak saya tu cakap nak tengok dulu kalau2 kedai makan Haji Manja tu bukak lagi ke tak.

Rupanya…. masih bukak…. fuh makan seafood la malam tu.

kedai makan todak haji manja
Sempat lagi makan malam kat Haji Manja area Todak tu walaupun dah jam 12.30 malam. Flight delay punya pasal.

Malam tu balik dari makan malam, terus check in ke Homestay.

Kalau ikutkan letih, memang nak terus tidur je.

Pasang aircond terus tidur.

Tapi disebabkan badan berlengas, mandi la dulu. Takkan nak jadi rambo pulak kan?

afs homestay putatan
Check in kat AFS Homestay

Itu je untuk hari pertama.

Hahaaha! Ye la kan, sampai kat airport KKIA pun dah pukul 12.30 malam. Memang takde aktiviti lain selain makan dan check in Homestay dan terus tidur.

Dekat jam 2 pagi jugaklah saya sampai kat Homestay.

Aktiviti Hari Kedua pakej percutian Sabah

Dah deal malam semalamnya, jam 8 pagi tourist guide kami akan jemput dari homestay untuk sarapan pagi dulu.

Serius best bila semua pergerakan dah dirancang.

Saya follow je.

Itupun masih lagi pemandu pelancong tu tanya, “Nak kami datang jam berapa?”

Saya cakap jam 8 pagi tayar golek lah.

Pukul 7.45 pagi diaorang dah sampai.

Pukul 8 dah golek tayar ke tempat sarapan sekitar Sadong kat Bandar KK.

Tempat makan kami pagi tu kat restoran Tok Mi.

Serius lah, saya tak pernah tau ada restoran Tok Mi kat area Sadong ni.

Isteri sarapan berat sikit, dia ambik nasi dagang dengan lauk ayam semua bagai.

Hehe jangan tak tau kat Sabah pun ada nasi dagang tau.

Saya steady je makan roti canai, sebab pagi-pagi tak boleh nak hadam makanan berat sangat. Makanan kat sini memang sedap. Serius!

*Lupa nak bergambar kat restoran Tok Mi ni.

Siap sarapan, lebih kurang jam 9 pagi kami terus gerak ke Kundasang, tempat pertama adalah makan tenghari kat Restoran BW Bus!

Aik, baru sarapan, terus lunch?

Sabar jap.

Dari Kota Kinabalu nak ke Kundasang tu bukan dekat ye. Lebih kurang 2-3 jam.

Lagipun tadi saya cuma sempat jamah roti canai je. hehe.

Jadi sebelum kitaorang ke Arnab Village, kitaorang lunch la dulu.

BW Bus restoran.
Lokasi Restoran BW Bus ni dalam perjalanan antara Kundasang ke Ranau, belah kiri tu ha..

Lepas lunch kat Restoran BW Bus tu, kitaorang terus dibawak ke Arnab Village.

Ramai tak tahu tempat ni sebenarnya, itulah untungnya ambik pakej. Tau-tau dah sampai kat sini.

arnab village kampung kibas
Entrance baru untuk Arnab Village. Aali tu dah kenapa muka garang?

Saya perhatikan kebanyakan yang datang Arnab Village ni lokal Sabahan je.

Mungkin tempat ni belum berapa diketahui oleh orang luar.

Apa lagi guys, serang la Arnab Village ni cepat.

Serius penat kat Arnab Village tu sebab ada 4 tempat kat situ yang boleh dimasuki dengan 1 tiket je. (Tiket ni termasuk dalam pakej percutian Sabah ni sekali)

  • Arnab Village
  • Hamster World
  • Cat Mania
  • Ladang Anggur

Setel je kat Arnab Village tu, kami terus dibawak ke Strawberry Farm Kundasang sebelum check-in Sulap Homestay. Dekat je jarak dua tempat ni.

strawberry farm kundasang
Strawberry Farm Kundasang.
sulap homestay
Ni baru balik dari dinner kat pekan Kundasang.

Itinerary hari ketiga di Kundasang (Aktiviti Ekstrem)

Ikutkan pagi tu nak breakfast kat Lohan Rock Cafe, tapi kedai tu tutup pulak.

Jadi kitaorang breakfast kat Pekan Ranau.

Dari Sulap Homestay ke Pekan Ranau ambik masa dalam 40 minit. Sepatutnya kitaorang sarapan kat Puteri Nabalu je.

Tapi takpelah.

Okay, siap je sarapan kat Pekan Ranau, kitaorang terus ke Kg Marakau.

Kat Marakau ni kami nak cuba sukan ekstrem ATV.

Tapi jangan tak tahu, kat sini ada Fish Spa yang macam kat Kampung Luanti Sungai Moroli tu ha.. Ikan kat sini lebih besar.

Dan tak perlu nak tunggu giliran untuk dipanggil masuk ke kasawan Fish Spa tu.

Bayar tiket terus masuk. Berapa lama pun ok. Takde limit masa.

marakau bombon fish spa lohan ranau
Aali takut ngan ikan. Marakau Bombon Fish spa.
Sukan ekstreme ATV di Marakau Bombon Ranau.
Sukan ekstrem ATV di Marakau Bombon.

Setel je fish spa dan ATV kat Marakau tu, kami terus ke Kompleks Sukan Ranau untuk sukan ekstreme yang lain.

Paragliding!

Yes, kat situ komplek sukan ni ada 3 syarikat yang buat servis naik paragliding.

Tapi cuma 1 je yang terima untuk tempahan persendirian. Yang lain biasanya ikut pakej.

Paragliding ranau lohan harga murah
Paragliding pakai tandom. Nak glide sendiri belum ada lesen.

Selesai je paragliding ni, kami terus balik ke KK.

Tapi macam biasa lah, on the way balik ke KK tu mesti singgah Salut Kelapa Jely.

Layan kelapa Jelly kat sini. Tempat ni kira dah macam tempat favourite Dhia.

Lepas tu terus ke homestay. Rehat.

Makan Malam di Kota Kinabalu

Malam tu sepatutnya kami dinner kat Restoran Terapung, tapi disebabkan letih dan saya nak hang out dengan kawan-kawan kat KK, jadi saya tolak untuk aktiviti dinner malam tu.

Saya dan wife dan anak berjalan-jalan kat Imago Shopping Mall. Ni pun memang tempat favorite wife.

Cuci mata katanya.

Pakej Percutian Ke Sabah 2019 Tiket Flight Sekali 2
Imago shopping mall, Kota Kinabalu.

Itinerary Hari ke 4 Kota Kinabalu (Mari Mari Culture Village)

Hari last kami kat KK.

Pagi tu sarapan Nasi Kuning.

MasyaAllah sedapnya nasi kuning Ikan ni. Lebih sedap dari nasi kuning yang kat Karamunsing.

Sampai sekarang masih teringat-ingat rasa dia.

Nasi kuning the warung
Sedap sangat nasi kuning ni! Sampai sekarang masih craving lagi nasi kuning kat sini.

Lepas sarapan kami terus bergegas ke Mari-mari Culture.

Dalam sehari, Mari-Mari Culture Village ni ada 2 sesi.

  • Sesi Pagi bermula jam 10 pagi,
  • Sesi Petang bermula jam 2 petang.

Kena sampai kat tempat tu sebelum pukul 10 pagi untuk sesi pertama.

Kalau terlepas, hmmm kena ambik sesi yang kedua iaitu jam 2 petang.

Mana boleh, flight kami balik KL pun jam 5.

Kalau ikut kira-kira, memang tak sempat nak ambik sesi petang tu.

Pakej Percutian Ke Sabah 2019 Tiket Flight Sekali 3
Dalam salah satu rumah panjang yang ada di Mari-Mari Culture Village

Kat sini saya nak tekankan.

Dalam banyak-banyak tempat best kat Sabah ni, yang ramai orang pergi, jarang sangat orang sebut Mari-Mari Culture Village ni.

Ye, kebanyakan orang akan pergi (yang popular) ke Desa Dairy Farm, Luanti Fish Spa, War Memorial, Sabah Tea, dan banyak lagi lah.

Tapi jarang orang pergi dan cerita pasal Mari-Mari Culture Village ni.

Pendapat peribadi saya, INI ADALAH TEMPAT YANG WAJIB untuk pelancong yang datang ke Sabah.

Lagi-lagi kalau korang dari Semenanjung.

Ini adalah nadi dan jantung dari segala lawatan ke Sabah ni. Kat sini yang akan bagi memori tentang Sabah.

Nak tanya harga dan Pakej bercuti di Sabah

Untuk korang yang nak tanya harga dan pakej-pakej percutian yang disediakan ni, korang boleh terus call atau Whatsapp nombor ni.

Sama ada dari Travellia 0108158484 (Ira) atau 0108108484 (Helvie). WhatsApp WhatsApp

atau

dari AFS Car Rental, 01110560026 (Firdhaus) atau 01110560064 (Aisyah). WhatsApp WhatsApp

Yang nak buat family trip memang sesuai sangat kalau korang bercuti ke Sabah dengan pakej yang ada. Dijamin best lahhh!

Kenapa perlu ambik pakej percutian kalau nak bercuti kat Sabah ni? Salah satu sebabnya senang tak perlu nak fikir nak cari tempat makan yang sedap sekitar Kota Kinabalu Sabah atau mana tempat yang best untuk dikunjungi.

Harga boleh runding dengan AFS atau Travelia sendiri ye. Mention je dapat info dari blog Adzril.com.

Tapi kalau nak bajet sendiri dan nak tau berapa kos yang diperlukan kalau nak bercuti kat Sabah ni, boleh baca artikel saya yang bertajuk bajet dan kos bercuti di Sabah.

Macam biasa, komen sekali ye kalau ada pendapat dan idea.

Rating Pembaca
[Total: 11 Average: 4.5]

53 comments

    1. Pakej tu sebenarnya boleh di custom. Mintak je kt diaorg. Tp kalau byk masa terluang oun boleh mintak pemandu pelancong untuk pegi ke situ kalau sempat.

  1. Saya belom jejak ke Sabah lagi..gayat wooo..naik pesawat..tapi tengok cam yakin best syok..tuh…paling jauh pegi Sarawak…hihihi.
    Betul tuh kalau guna pakej tak yah fening fikir nak gi mana…anywhere tennkiu share…ohsem bro…

  2. Baik dan terhibur. Saya pernah ke Kundasang dan Ranau pada tahun 2012. Kundasang terhibur dengan makanan dan pemandangan berhampiran stadium daerah Kundasang. Saya akan ke Sabah lagu untuk bertemu Sabahan yang saya kenali. In Shaa Allah.

  3. Tambah ayat perbelanjaan atau kos setiap lokasi. Yang anda pergi.

    Lagi mudah bagi org seperti saya utk kumpul duit belanja tambahan ++

  4. Dah buat pakej melancong pulak ker.. Tak sempat baca abis.. Bos dah panggil.. Nanti ada masa sy sambung baca.. Nampak menarik ler..

  5. bez nya xtiviti pakej percutian ni, atleast takda lah buang masa satu hari dalam homestay duk fikir nak kemana, nak kemana😂

  6. Panjang serita ini bussku .. Bestkan dtg sabah,next time buli la bawa team xox pulak,pakaj pon lumayan dgn aktiviti tersedia.nah’ mana mo cri.. Wlcme to sabah..

  7. Ok done. 4 hari 3 mlm pakage berbaloi. Memang kalau pakage sendiri jahanam poket. Tpi kat sini boleh tambah aktiviti mlm last di KK, bole ke pasar Filipin utk beli² cenderamata yg pelbagai aneka jenis dan makan² masakan sabah Filipino sini. Hakak.. Hakak memang favourite nih… 🤭

  8. Ok Done… 4 hari 3 mlm memang berbaloi. Kalau pakage sendiri memang jahanam poket. Kat sini boleh tambah aktiviti mlm last di kk, ke pasar Filipin, hakak… hakak memang favourite ni…🤭 Kat sini boleh beli apa² brg utk dijadikan cenderahati, buahtangan dan boleh juga makan² masakan Filipino, sabahan. Seafood nya mantap². Berbaloi kat pasar ni. 👍

  9. Wah bestnya..teruja bila baca…harap 1 day sy akan ke sabah..nk jugak tgk rumah panjang depan mata..

  10. Menarik cerita ni, Akan lebih menarik Jika awk boleh sertakan pic d tempat2 berkenaan Dan jumlah peruntukkan utk setiap kunjungan, dapat juga lah kami yg tak pernah sampai atau tak tahu utk budget2 merasa nak ke sana. Nampak awk Dan family best je dapat pakej mcmni. Thanks for sharing Adzril..

  11. info yg menarik..
    thanks share..
    mmg ad plan nk ke sabah bulan 8 ni..
    untuk 3 dewasa
    2 kanakkanak
    1 baby

  12. Assalammualaikum…perkongsian yg menarik..penerangan yang agak baik. Cadangan: 1. Sertakan anggaran bajet keseluruhan yg telah dikeluarkan. 2. Tambahkan pic2 tempat2 yg dikunjungi lebih bnyk supaya lebih teruja..
    Travel agent kena la bersaing. Kita pengguna ada hak untuk menentukan dan memilih perkhidmatan yg terbaik…so takde salah pun share harga. Sbb ini merupakan salah 1 saluran promosi En Adzril buat untuk travel agent ni…
    Sy cuma pernah sampai ke tawau je…tu pun pergi ke majlis perkahwinan abg…Sabah ni murah makanan lautnya!!

  13. Perkongsian yg menarik, walaupun su dr sabah, ada juga tempat yg sy xpernah datang lg, mcm rumah panjang tu 🤭.
    Terima kasih atas perkongsiannya

  14. Best pulak baca ni.. dulu2 selalu gi tawau.. kk penah jejak sekali jer.. gi guna pakej rupanya lagi berbaloi sbb tak terfikir nak amik agen travel ni utk cuti2 dlm malaysia.. biasa sy guna travel agent ni utk luar malaysia.. ermm… terima atas perkongsian…

  15. Pendapat peribadi dr saya
    Overall story menarik..kalau dpt tambah lagi gambar2 didalam setiap aktiviti blh tambah lagi menarik.. gambar tiket ke..gambar mknn disetiap tmpt mkn.. gambar aktiviti setiap tmpt yg dilawati..
    Selain tu masa yg direkodkan..start gerak.. jam berapa sampai.. keadaan jalan disitu.. gambar suasana jalan.. perkara yg ditempuhi.. sedikit sebanyak dpt menambahkan lagi seri story ni.. keep it up..teruskan utk next percutian or aktiviti.. moga2 tuan terus sukses dan berjaya bersama keluarga tercinta..

  16. You has done very good job on the “Traveling in Kota Kinabalu using cheap package” journey article post (Precise, detailed, comprehensive & clear). Can perceive the well layout article was the result of your own very good & dedicated hard work.

  17. If the article post can have beautiful Sabah gunung & laut (Sea) scenery (Wonders in the world) photos it will be even more attractive & captivating (Personal opinion) to the readers/audiences

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *