Tips & Panduan Bercuti di Sabah sekitar Kundasang dan Kota Kinabalu

Nak bercuti ke Sabah kenalah tanya pada orang yang biasa dan tahu apa yang perlu dibuat di sana. Hampir 6 tahun saya bertugas kat Sabah, segala pengalaman dan cerita kat Sabah memang jadi kenangan dan boleh dijadikan Panduan bercuti di Sabah.

Pastikan korang bersedia dan nampak sedikit gambaran sebelum pergi bercuti kat sini.

At least kena tahu persediaan untuk tempat yang nak dilawati dan yang paling penting, persediaan penginapan, kereta sewa (transport) dan tempat makan.

Panduan Bercuti di Sabah

Saya nak bagi tips dan gambaran untuk tempat-tempat yang perlu atau patut dikunjungi bila berada di Sabah.

Baca jugak 3 hari 2 malam di Kota Kinabalu sahaja

Bagi mereka yang tak tau mana nak jalan di kota kinabalu, jom saya tunjukkan sedikit tips.

Chalet Kiram Village di Kundasang

Ketika berada di Kiram Village Kundasang

Tempat Menarik Jika bercuti di Sabah

Perkara pertama yang perlu dipastikan sebelum jejak kaki kt Kota Kinabalu Sabah adalah kereta sewa.

Cari kereta sewa yang harga berpatutan dan boleh bagi diskaun. Barulah puas hati kan?

Dan pastikan korang pandu sendiri kereta sewa tu sendiri dari aiport lagi.

Biasanya penyedia kereta sewa akan hantar kereta sejurus korang touch down dan jejak kaki kat airport KK.

Ok teruskan bacaan.

Hari pertama sampai kat Airport KK KKIA (Kota Kinabalu International Airpot), korang boleh terus pandu kereta sewa terus check in hotel kat area Bandar Kota Kinabalu (KK).

Banyak hotel kat Bandar KK ni dari yang harga RM68 sehingga RM146 untuk range sederhana, Contohnya macam hotel Tang Dynasty (hotel ni agak ‘berusia’), Yaho Hotel, Hotel Sadong, dan lain-lain.

Pilihan Hotel Yang Sesuai

Kebanyakkan hotel-hotel ni tak include sarapan pagi kecuali hotel Shangri-La Bandaran (recommended) dengan Zara Boutique Hotel.

Itu semua yang saya pernah check in.

Untuk hotel yang range harga dia tinggik sikit, korang boleh check in kat hotel sekitar Gaya Street kat KK tu dengan harga RM180-RM400 untuk 1 malam.

Banyak je hotel range camtu antaranya;

  • Sky Hotel
  • Hotel Grandis kat Suria shopping Mall
  • Hotel Hyatt Regency Kota Kinabalu
  • Le Meridien
  • Promenade
  • Dan lain-lain

Kalau ada bajet, boleh je.

Hotel yang range harga camni saya tak pernah masuk lagi, dan saya rasa kompom la mesti ada include sarapan pagi tul tak?

Apa-apapun pasal hotel ni takyah risau la sebab kat sekitar Bandar KK ni hotel memang berlambak. Pilih je yang mana berkenan.

Nama hotel yang saya mention kat atas tu semua saya berkenan, lagi-lagi Zara Boutique Hotel.

Ada jugak hotel murah dalam RM60 satu malam dekat area kampung Air Kota Kinabalu tu, ataupun Promenade Apartment.

Banyak pilihan hotel sebenarnya kat kawasan-kawasan tumpuan tertentu kat Kota Kinabalu ni. Contohnya kat kawasan;

  • Pasar Pilipin,
  • Kampung Air,
  • Bandaran,
  • Imago Shopping Centre,
  • Suria Sabah,
  • Star City,
  • Dan lain-lain.

Homestay

Selain hotel, boleh jugak ambik homestay. Ada 3 homestay yang saya pernah duduk di sekitar Kota Kinabalu;

  1. Homestay Ustazah Jamilah ( Yang ni area Putatan)
  2. Homestay Imago
  3. Homestay Time Square (Sebelah Imago)
Market Nabalu di Kundasang Sabah

Nabalu Market, Sabah

Jalan-jalan Sekitar Kota Kinabalu

Rehat secukupnya pada hari korang sampai tu, atau korang boleh jalan-jalan sekitar Bandar KK ni untuk meninjau-ninjau budaya orang Sabah yang peramah dan cantik-cantik.

Saya cadangkan untuk hari pertama hanya untuk berjalan-jalan je sekitar Bandar KK (atau sekitar hotel kat mana korang duduk) sebelum menempuh hari esok.

Kat sekitar KK ni korang leh pergi Suria Sabah ataupun ke Sinsuran cari manik murah.

Jangan beli kat Pasar Pilipin, mahal.

Diaorang pun ambik stok kat Sinsuran ni lah.

Biasanya malam ramai pelancong akan ke Pasar Pilipin untuk makan seafood.

Yang paling terkenal kat sini biasanya orang pergi ke gerai Haji Manja. Tapi ada je kedai makan seafood lain yang sedap dan murah.

Kawasan Pulau Manukan

Pulau Manukan Sabah

Jelajah Pulau (Island Hoping)

Dah cukup rehat? Hari kedua korang bangun awal sikit (dalam pukul 0700hrs) dan boleh terus ke Jesselton Point kat Bandar KK ni (betul2 sebelah Suria Sabah) untuk pengalaman ke Pulau.

Sampai je kat Jesselton Point terus beli tiket untuk ke Pulau pilihan korang, sama ada Pulau Manukan, Sapi atau Mamutik.

Ketiga-tiga pulau ni best, airnya jernih tapi Manukan menjadi pilihan saya la sebab ruang berlari-larinya yang luas.

Jangan lupa untuk sewa peralatan snorkel masa kat Jesselton Point tu bagi yang nak bersnorkeling la (additional).

Tips: Peralatan snorkel boleh disewa kat Pulau. Senang sikit sebab tak payah susah-susah nak bawak snorkel dari Jetty ke Pulau dan Pulau ke Jetty balik. Leceh. Sewa je terus kat Pulau tu. Harga sama je.

Masa beli tiket, orang kaunter tu akan tanya pukul berapa korang nak balik, sebab bot nak datang pick up korang lepas korang selesai berkelah kat pulau tu.

Kalau diaorang tak tanya, korang kena lah bagitau.

Dah Penat balik dari Pulau, korang berehatlah kat Hotel/homestay untuk recharge balik tenaga untuk perjalanan keesokan hari.

Baca juga : Aktiviti memancing dan snorkeling di Pulau Mantanani Sabah lebih best!

Kundasang

Hari ketiga saya cadangkan korang check out dari Hotel dan terus menuju ke Kundasang.

Perjalanan ke Kundasang ambik masa lebih kurang 2-3 jam naik kereta.

Jadisaya sarankan, check out la awal. Dalam pukul 5 pagi camtu. Terus drive ke Kundasang.

Sampai Kundasang, park kereta kat roundabout pertama kat situ, ambik feel.

Kampung Luanti Tagal Sungai Moroli (Fish Spa)

Tempat pertama yang korang perlu singgah bila sampai ke sini adalah (cadangan saya) terus ke Kampung Luanti.

Kat situ korang akan ‘bermain’ ikan sambil ikan tu berenang-renang sambil ‘mengurut’ kaki korang.

Ada sebabnya kena pergi ke sini dulu. Sebab ini kira tempat paling hujung dalam kembara di Kundasang ni.

Harga tiket untuk masuk Tagal Sungai Moroli

Orang ramai tengah merendam kaki dalam sungai

Camnilah gaya kaki kena kerumun dengan ikan.

Ladang Teh Sabah

Habis je dari Kg Luanti ni, singgah kejap kat Ladang Teh Sabah, sebelah je pun.

Biasanya orang ke sini untuk makan tengahari sebab kalau nak ke Pekan Ranau agak jauh dan tak berbaloi nak ulang alik.

Poring Hot Spring

Lepas tu terus menuju ke Poring Hot Spring.

Kat sini ada Canopy Walk dan Hot Spring.

Tempat mandi terbuka. Air panas dari hot spring.

Kalau tak nak mandi, rendam kaki pun dah kira extreme la kalau kat sini.

Pokok canopy. Sebab tu namanya dia Kanopi Hot Spring.

Merentas dari satu pokok ke satu pokok yang lain. Tinggi ni. Gayat.

Owh ya, air terjun pun ada, cantik tau. Air terjun Kipungit namanya.

Kalau korang masih larat lah, teruskan ke air terjun Kipungit yang jaraknya lebih kurang tak sampai 1 kilometer. Kena jalan kaki dari Canopy Walk tu.

Desa Dairy Farm

Gelato perisa coklat + vanilla

Susu lembu segar yang sudah dipastuer .

Habis je aktiviti korang kat sini korang boleh terus menuju ke Desa Dairy Farm, kat sini korang akan tengok pemandangan yang cantik menghijau, ada lembu-lembu susu dan korang boleh gak beli susu segar kat sini.

Selain tu ada aiskrim (Gelato) perisa vanilla dan coklat, boleh jugak mintak untuk campur vanilla dan coklat.

Harga tiket untuk masuk ke Dairy Farm ni RM5 untuk warganegara.

Desa Dairy Farm Kundasang. (New Zealand Malaysia)

Kinabalu Park

Ingat, tiket masuk Dairy Farm ni boleh digunakan untuk masuk ke Taman Negara (Kinabalu Park) sekali tau.

Tapi untuk hari yang sama la. Kena pandai bajet masa sebab Kinabalu Park ni kena pusing balik ke arah Kota Kinabalu, tapi masih kat area Kundasang la.

Kalau masih ada masa, boleh bergegas ke Kinabalu Park ni sebab sunset dia cantik sangat MasyaAllah.

Tengok sunset di dalam jam 6 – 7 petang.

Tengok sunset je dah jam 7 petang.

Sunset di Kinabalu Park

Sunset dengan model hehe

Ingat, kat Sabah ni semuanya awal sejam.

Pukul 7 macam dah pukul 8 malam tau.

Jadi dinasihatkan supaya korang stay je kat area Kundasang ni sebab kalau nak balik pun dah malam, dan banyak kabus so saya cadangkan korang stay kat Hotel atau Chalet sekitar Kundasang.

Kiram’s Village

Pemandangan Gunung Kinabalu

Boleh nampak gunung Kinabalu secara dekat waktu pagi

Saya sarankan korang stay kat Kiram Village, range harga dari RM90-110 untuk 1 malam. Stay 1 malam kat sini dan esok pagi boleh terus balik ke KK.

Kundasang Kiram Village Chalet

Pemandangan kat Kiram Village

Chalet Cantik di Sabah Kundasang

Pemandangan Sekitar Kiram Village

Chalet di Kundasang Sabah

Suasana Tenang dan Nyaman di Kiram Village

Boleh jugak stay kat Walai Tokou, best sangat. Boleh baca pasal pengalaman saya menginap di Walai Tokou Kundasang.

Tips: Untuk penginapan kat Area Kundasang, dinasihatkan untuk book awal sebelum datang ke Sabah. Sebab nanti kalau dah sibuk kat sini tak sempat nak cari tempat penginapan.

Tanjung Aru Kota Kinabalu Fountain

Pertunjukan air pancut kat Perdana Park Tanjung Aru

Kereta Sewa di Kota Kinabalu

Ini yang paling penting dan paaaling awal kena ambil tindakan.

Sewa kereta.

Bagi yang nak cari sewa kereta sekitar Kota Kinabalu ni, ada kereta Perodua Axia (Manual) dan Saga BLM (auto) dan banyak lagi untuk disewa, kereta-kereta besar pun ada, servis memang terbaik yang boleh saya rekemen.

Kereta akan dihantar sampai ke airport, takpun hantar ke hotel tempat korang menginap masa awal-awal turun kat Kota Kinabalu.

Bayaran untuk sewa Perodua Axia ni dalam RM100 sehari, Saga BLM 120 sehari.

Dan ada diskaun lagi untuk sewa kereta untuk 3 hari dan keatas.

Ok siape yang nak sewa kereta, teruskan baca kat artikel saya yang bertajuk Sewa Kereta di Kota Kinabalu Sabah.

Elok terus tempah kereta awal sebelum jejak kaki ke Sabah kan? Bagitau dapat dari blog Adzril.com.

Terima kasih sebab baca sejauh ni untuk artikel Panduan bercuti di Sabah, saya suka kalau korang tinggalkan komen dan bagi rating untuk artikel ini kat bawah. Thanks.

Jom layan video saya bercuti kat Sabah bersama kawan-kawan.

 

81 Comments

  1. Encik Mus
      • Huda
  2. Tanpa Nama
  3. Islamic Traveller
  4. mus 119
  5. Abdul
  6. Nurul Radhiah
  7. Umairy
    • Umairy
  8. Rizal
    • Adzril
  9. nur
  10. yus
    • Adzril
  11. abdullah jasmani
    • Adzril
  12. Zaid
    • Adzril
    • Adzril
  13. Sharifah Che Lah
    • Adzril
  14. Tine
    • Adzril
  15. Nazri
    • Adzril
  16. Norlela Binti Yusop
    • Adzril
  17. Harith
    • Adzril
  18. Mag
    • Adzril
  19. Mi
    • Adzril
    • mimi
  20. Liza
    • Adzril
  21. Elina
    • Adzril
  22. mya
  23. mya
    • Adzril
  24. Saleha
    • Adzril
  25. Nad
    • Adzril
  26. HIDAYAH BINTI MOHAMAD SULAIMAN
    • Adzril
  27. Fazid
    • Adzril
  28. Jannah
    • Adzril
  29. Adzril
  30. Anonymous
  31. Anonymous
  32. Anonymous
  33. Anonymous
  34. Anonymous
  35. Anonymous
  36. Anonymous
  37. Anonymous
  38. Anonymous
  39. Anonymous
  40. Anonymous
  41. insan riang
  42. Anonymous
  43. Anonymous
  44. Anonymous
  45. Anonymous
  46. Anonymous
  47. Anonymous
  48. Anonymous
  49. Anonymous
  50. Anonymous
  51. Anonymous
  52. Anonymous
  53. Anonymous
  54. Anonymous
  55. Anonymous
  56. Anonymous
  57. Anonymous
  58. Anonymous
  59. Anonymous
  60. Anonymous
  61. Anonymous
  62. Anonymous
  63. Anonymous
  64. Anonymous
  65. Ann
    • Adzril
  66. Cikgu pah
    • Adzril
  67. Mohammad Safuan
    • Adzril
  68. jo
    • Adzril
  69. Raihaniah
    • Adzril
  70. seri
    • Adzril
  71. macet
    • Adzril
  72. norzalinaIsmail
    • Adzril
  73. ena
    • Adzril

Leave a Reply