Tips & Panduan Bercuti di Sabah Ringkas dan Padat 2018

Nak bercuti ke Sabah kenalah tanya pada orang yang biasa dan tahu apa yang perlu dibuat di sana. Hampir 6 tahun saya bertugas kat Sabah, segala pengalaman dan cerita kat Sabah memang jadi kenangan dan boleh dijadikan Panduan bercuti di Sabah.

Pastikan korang bersedia dan nampak sedikit gambaran sebelum pergi bercuti kat sini. At least kena tahu persediaan untuk tempat yang nak dilawati dan yang paling penting, persediaan penginapan, kereta sewa (transport) dan tempat makan.

Panduan Bercuti di Sabah

Saya nak bagi tips dan gambaran untuk tempat-tempat yang perlu atau patut dikunjungi bila berada di Sabah.

Baca jugak 3 hari 2 malam di Kota Kinabalu sahaja

Hai saya Adzril, boleh subscribe channel Youtube saya Adzril Bloggertalk untuk meramaikan lagi channel tu.

Baiklah,

Iklan

Bagi mereka yang tak tau mana nak jalan di kota kinabalu, jom saya tunjukkan sedikit tips.

Chalet Kiram Village di Kundasang

Ketika berada di Kiram Village Kundasang

Tempat Menarik Jika bercuti di Sabah

Hari pertama sampai kat Airport KK sama ada  KKIA (Kota Kinabalu International Airpot) T1 atau KKIA T2, korang boleh terus check in hotel kat area Bandar Kota Kinabalu (KK).

Banyak hotel kat Bandar KK ni dari yang harga RM68 sehingga RM146 untuk range sederhana, Contohnya macam hotel Tang Dynasty (hotel ni agak ‘berusia’), Yaho Hotel, Hotel Sadong, dan lain-lain.

Pilihan Hotel Yang Sesuai

Kebanyakkan hotel-hotel ni tak include sarapan pagi kecuali hotel Shangri-La Bandaran (recommended) dengan Zara Boutique Hotel. Ini yang saya pernah check in.

Untuk hotel yang range harga dia tinggi, korang boleh check in kat hotel sekitar Gaya Street kat KK tu dengan harga RM180-RM400 untuk 1 malam.

Kalau ada bajet, boleh je.

Hotel yang range harga camni saya tak pernah masuk lagi, dan saya rasa kompom la mesti ada include sarapan pagi tul tak?

Apa-apapun pasal hotel ni takyah risau la sebab kat sekitar Bandar KK ni hotel memang berlambak. Pilih je yang mana berkenan.

Nama hotel yang saya mention kat atas tu semua saya berkenan, lagi-lagi Zara Boutique Hotel. Ada jugak hotel murah dalam RM60 satu malam dekat area kampung Air Kota Kinabalu tu, ataupun Promenade Apartment.

Banyak pilihan hotel sebenarnya kat kawasan-kawasan tumpuan tertentu kat Kota Kinabalu ni. Contohnya kat kawasan;

  • Pasar Pilipin,
  • Kampung Air,
  • Bandaran,
  • Imago Shopping Centre,
  • Suria Sabah,
  • Star City,
  • Dan lain-lain.

Homestay

Selain hotel, boleh jugak ambik homestay. Ada 3 homestay yang saya pernah duduk di sekitar Kota Kinabalu;

  1. Homestay Ustazah Jamilah ( Yang ni area Putatan)
  2. Homestay Imago
  3. Homestay Time Square (Sebelah Imago)
Market Nabalu di Kundasang Sabah

Nabalu Market, Sabah

Jalan-jalan Sekitar Kota Kinabalu

Rehat secukupnya pada hari korang sampai tu, atau korang boleh jalan-jalan sekitar Bandar KK ni untuk meninjau-ninjau budaya orang Sabah yang peramah dan cantik-cantik.

Saya cadangkan untuk hari pertama hanya untuk berjalan-jalan je sekitar Bandar KK (atau sekitar hotel kat mana korang duduk) sebelum menempuh hari esok.

Kat sekitar KK ni korang leh pergi Suria Sabah ataupun ke Sinsuran cari manik murah. Jangan beli kat Pasar Pilipin, mahal. Diaorang pun ambik stok kat Sinsuran ni lah.

Biasanya malam ramai pelancong akan ke Pasar Pilipin untuk makan seafood. Yang paling terkenal kat sini biasanya orang pergi ke gerai Haji Manja. Tapi ada je kedai makan seafood lain yang sedap dan murah.

Kawasan Pulau Manukan

Pulau Manukan Sabah

Jelajah Pulau (Island Hoping)

Dah cukup rehat? Hari kedua korang bangun awal sikit (dalam pukul 0700hrs) dan boleh terus ke Jesselton Point kat Bandar KK ni (betul2 sebelah Suria Sabah) untuk mengalami pengalaman ke Pulau.

Sampai je kat Jesselton Point terus beli tiket untuk ke Pulau pilihan korang, sama ada Pulau Manukan, Sapi atau Mamutik.

Ketiga-tiga pulau ni best, airnya jernih tapi Manukan menjadi pilihan saya la sebab ruang berlari-larinya yang luas.

Jangan lupa untuk sewa peralatan snorkel masa kat Jesselton Point tu bagi yang nak bersnorkeling la (additional).

Tips: Peralatan snorkel boleh disewa kat Pulau. Senang sikit sebab tak payah susah-susah nak bawak snorkel dari Jetty ke Pulau dan Pulau ke Jetty balik. Leceh. Sewa je terus kat Pulau tu. Harga sama je.

Masa beli tiket, orang kaunter tu akan tanya pukul berapa korang nak balik, sebab bot nak datang pick up korang lepas korang selesai berkelah kat pulau tu.

Kalau diaorang tak tanya, korang kena lah bagitau.

Dah Penat balik dari Pulau, korang berehatlah kat Hotel/homestay untuk recharge balik tenaga untuk perjalanan keesokan hari.

Baca juga : Aktiviti memancing dan snorkeling di Pulau Mantanani Sabah lebih best!

Kundasang

Hari ketiga saya cadangkan korang check out dari Hotel dan terus menuju ke Kundasang.

Perjalanan ke Kundasang ambik masa lebih kurang 2-3 jam naik kereta. Jadi saya sarankan, check out la awal. Dalam pukul 5 pagi camtu. Terus drive ke Kundasang.

Luanti Sungai Moroli

Tempat pertama yang korang perlu singgah bila sampai ke sini adalah (cadangan saya) terus ke Kampung Luanti.

Kat situ korang akan ‘bermain’ ikan sambil ikan tu berenang-renang sambil ‘mengurut’ kaki korang.

Ladang Teh Sabah

Habis je dari Kg Luanti ni, singgah kejap kat Ladang Teh Sabah, sebelah je pun. Biasanya orang ke sini untuk makan tengahari sebab kalau nak ke Pekan Ranau agak jauh dan tak berbaloi nak ulang alik.

Poring Hot Spring

Lepas tu terus menuju ke Poring Hot Spring. Kat sini ada Canopy Walk dan Hot Spring.

Owh ya, air terjun pun ada, cantik tau. Air terjun Kipungit namanya.

Kalau korang masih larat lah, teruskan ke air terjun Kipungit yang jaraknya lebih kurang tak sampai 1 kilometer. Kena jalan kaki dari Canopy Walk tu.

Kundasang Kiram Village Chalet

Pemandangan kat Kiram Village

Chalet Cantik di Sabah Kundasang

Pemandangan Sekitar Kiram Village

Chalet di Kundasang Sabah

Suasana Tenang dan Nyaman di Kiram Village

Desa Dairy Farm

Habis je aktiviti korang kat sini korang boleh terus menuju ke Desa Dairy Farm, kat sini korang akan tengok pemandangan yang cantik menghijau, ada lembu-lembu susu dan korang boleh gak beli susu segar kat sini.

Selain tu ada aiskrim (Gelato) perisa vanilla dan coklat, boleh jugak mintak untuk campur vanilla dan coklat.

Harga tiket untuk masuk ke Dairy Farm ni RM5 untuk warganegara.

Ingat, tiket masuk Dairy Farm ni boleh digunakan untuk masuk ke Taman Negara (Kinabalu Park) sekali tau.

Tapi untuk hari yang sama la. Kena pandai bajet masa sebab Kinabalu Park ni kena pusing balik ke arah Kota Kinabalu, tapi masih kat area Kundasang la.

Kalau masih ada masa, boleh bergegas ke Kinabalu Park ni sebab sunset dia cantik sangat MasyaAllah.

Tengok sunset di dalam jam 6 – 7 petang.

Pemandangan Gunung Kinabalu

Boleh nampak gunung Kinabalu secara dekat waktu pagi

Tengok sunset je dah jam 7 petang.

Ingat, kat Sabah ni semuanya awal sejam.

Pukul 7 macam dah pukul 8 malam tau. Jadi dinasihatkan supaya korang stay je kat area Kundasang ni sebab kalau nak balik pun dah malam, dan banyak kabus so saya cadangkan korang stay kat Hotel atau Chalet sekitar Kundasang.

Kiram’s Village

Saya sarankan korang stay kat Kiram Village, range harga dari RM90-110 untuk 1 malam. Stay 1 malam kat sini dan esok pagi boleh terus balik ke KK.

Boleh jugak stay kat Walai Tokou, best sangat. Boleh baca pasal pengalaman saya menginap di Walai Tokou Kundasang.

Tips: Untuk penginapan kat Area Kundasang, dinasihatkan untuk book awal sebelum datang ke Sabah. Sebab nanti kalau dah sibuk kat sini tak sempat nak cari tempat penginapan.

Tanjung Aru Kota Kinabalu Fountain

Pertunjukan air pancut kat Perdana Park Tanjung Aru

Kereta Sewa di Kota Kinabalu

Ini yang paling penting dan paaaling awal kena ambil tindakan.

Sewa kereta.

Bagi yang nak cari sewa kereta sekitar Kota Kinabalu ni, ada kereta Perodua Axia (Manual) dan Saga BLM (auto) dan banyak lagi untuk disewa, kereta-kereta besar pun ada, servis memang terbaik yang boleh saya rekemen.

Kereta akan dihantar sampai ke airport, takpun hantar ke hotel tempat korang menginap masa awal-awal turun kat Kota Kinabalu.

Bayaran untuk sewa Perodua Axia ni dalam RM100 sehari, Saga BLM 120 sehari.

Dan ada diskaun lagi untuk sewa kereta untuk 3 hari dan keatas. Ok sape yang nak sewa kereta, teruskan baca kat artikel saya yang bertajuk Sewa Kereta di Kota Kinabalu Sabah.

Elok terus tempah kereta awal sebelum jejak kaki ke Sabah kan? Bagitau dapat dari blog Adzril.com.

Terima kasih sebab baca sejauh ni untuk artikel Panduan Cuti Ke Sabah, saya suka kalau korang tinggalkan komen dan bagi rating untuk artikel ini kat bawah. Thanks.

Iklan

Jom layan video saya bercuti kat Sabah bersama kawan-kawan.

 

61 Comments

  1. Encik Mus
      • Huda
  2. Tanpa Nama
  3. Islamic Traveller
  4. mus 119
  5. Abdul
  6. Nurul Radhiah
  7. Umairy
    • Umairy
  8. Rizal
    • Adzril
  9. nur
  10. yus
    • Adzril
  11. abdullah jasmani
    • Adzril
  12. Zaid
    • Adzril
    • Adzril
  13. Sharifah Che Lah
    • Adzril
  14. Tine
    • Adzril
  15. Nazri
    • Adzril
  16. Norlela Binti Yusop
    • Adzril
  17. Harith
    • Adzril
  18. Mag
    • Adzril
  19. Mi
    • Adzril
  20. Liza
    • Adzril
  21. Elina
    • Adzril
  22. mya
  23. mya
    • Adzril
  24. Saleha
    • Adzril
  25. Nad
    • Adzril
  26. HIDAYAH BINTI MOHAMAD SULAIMAN
    • Adzril
  27. Fazid
    • Adzril
  28. Jannah
    • Adzril
  29. insan riang

Leave a Reply