Step By Step Buat Logo Syarikat

Posted by

Ini adalah pertama kali aku buat logo secara fokus dan serius. Sebelum ni aku dah pernah buat logo untuk Vivadea, Kadsekeping, Magicalips, My Magical Morning (Blog ni la) dan lain lain yang aku tak ingat.

Tapi kebanyakannya memang untuk kegunaan sendiri. Baru-baru ni ada pertandingan cipta logo dari Koperasi Tutor Institut Memandu Sabah Berhad.

Aku pun ambik la peluang dan buat step by step dari scratch guna Autodesk SkecthBook Pro dan seterusnya ke Photoshop.

by autodesk
Logo Sketching using AutoDesk SketchBook Pro

 

Step By Step Buat Logo Syarikat

Dalam membuat logo ni, aku sebenarnya terinspirasi dari Adza Edie Izwan kat facebook. Dia selalu menghasilkan logo-logo berkualiti tinggi. Aku pernah tanya berapa caj buat logo, dia cakap paling basic pun RM800. Wow! So aku pun niat la untuk belajar dan perah otak untuk hasilkan logo berkualiti macam yang dia buat.

Jadi inilah step by step pencetusan idea aku untuk mendapatkan logo yang sesuai. Sketch ni aku buat kat SketchBook Pro.

Nak mintak tolong bagi rate 5 bintang untuk artikel ni kat hujung artikel. Terima kasih.

Step By Step Buat Logo Syarikat 1
Lakaran guna SketchBook Pro 01
Step By Step Buat Logo Syarikat 2
Lakaran guna SketchBook Pro 03
Step By Step Buat Logo Syarikat 3
Lakaran guna SketchBook Pro 02
Step By Step Buat Logo Syarikat 4
Lakaran guna SketchBook Pro 04

Dalam banyak-banyak lakaran ni, aku suka untuk develope lakaran kat lampiran yang ke-4 ni. Terus ke photoshop untuk membuat beberapa sample. Dan Hasilnya aku suka yang nombor 06. Korang pulak suka yang mana?

Step By Step Buat Logo Syarikat 5
Baca pulak : Doodle guna SketchBook Pro AutoDesk.

Step By Step Buat Logo Syarikat 6
Logo yang aku pilih.

 

Rating Pembaca
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *