Senang Rupanya Cara Guna Kad Inden Smartpay Isi Minyak

Posted by

Dapat kad inden (betul ke ejaan aku ni?) tapi tak pandai nak guna untuk isi minyak kat Petrol Pump tak guna jugak kan?

Aku pun dulu keliru cara nak guna kad SmartPay Petronas ni. Nak masuk kad kenderaan dulu ke atau nak masukkan kad driver dulu?

Atau nak masukkan dulu kad Mesra?

Senang Rupanya Cara Guna Kad Inden Smartpay Isi Minyak 1
Mesin untuk cucuk kad inden, bukan cucuk untuk keluar duit ye hahaha!

Okay post kali ni simple je.

Cara nak guna smartpay Petronas (Kad Inden) kat Petrol Pump Petronas bagi mereka yang keliru cara nak guna kad ini.

Nak mintak tolong bagi rate 5 bintang untuk artikel ni kat hujung artikel. Terima kasih.

Ye la ada 2 kad nak dimasukkan kat mesin tu. Aku make it simple.

Cara Guna Kad Inden Smartpay Isi Minyak

  1. Masukkan Kad Kenderaan/Kad Pemandu (mana2 pun okey). Bila arahan suruh keluarkan kad, ikut langkah 2 pulak.
  2. Masukkan Kad Pemandu (sekiranya tadi dah masukkan kad Kenderaan dulu) dan tunggu arahan untuk keluarkan kad.
  3. Masukkan nombor PIN (Pin kad tu la)
  4. Masukkan bacaan odometer (kena standby awal2 untuk memudahkan kerja). Odometer ye bukan kiraan meter yang mileage A dan B tu.
  5. Pilih isian penuh atau berapa liter korang nak.
  6. Masukkan kad mesra atau,
  7. Tunggu arahan dan angkat nozzle untuk mulakan isian.
  8. Letak nozzle dan tunggu resit keluar.
Senang Rupanya Cara Guna Kad Inden Smartpay Isi Minyak 2
Tunggu resit keluar baru la beredar. Jangan kalut sangat.

Senang je kan? Lagi sekali aku bagitau, ramai orang keliru nak masukkan kad yang mana satu dulu.

So takyah pikir yang tu.

Just masukkan je mana2 kad (pemandu/kenderaan) pandailah mesin tu baca. hehe.

Untuk memohon SmartPay Petronas boleh terus ke laman web rasminya.

Rating Pembaca
[Total: 0 Average: 0]

4 comments

  1. Assalam bang….nk tnye…klu utk kegunaan peribadi boley x???mksdnyer bukan utk syarikat atau enterprise….

    1. untuk peribadi saya tak pasti. biasanya kad inden ni digunakan untuk syarikat sebab nak kawal penggunaan dan untuk rekod syarikat. walaucamna pun boleh cuba apply.

    1. Kad yang saya guna ni diprovide syarikat tempat kerja saya. Untuk personal use kena apply kat stesen minyak yang berkenaan la agaknya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *