Apa Jadi Kalau Anda Block Halang Nombor Orang di Whatsapp

Posted by

Benda ni aku baru terpikir beb. Ada ntah nombor mana tiba-tiba kacau aku.

Jadi aku pun cuba la cari cara untuk block atau halang orang ni dari terus mengganggu aku sebelum bini aku mengamuk tak pasal-pasal hehehe.

Selain dari tu bagi peniaga untuk melarikan diri dari pelanggan yang banyak songeh.

Jadi untuk menguji apakah kesan kalau kita blok atau halang nombor orang kat Whatsapp ni?

Ujikaji ringkas telah dijalankan atas bantuan member aku, Wancah.

Nak mintak tolong bagi rate 5 bintang untuk artikel ni kat hujung artikel. Terima kasih.

blok orang dalam whatsapp
Dah kenapa nampak comel plak ni? tembam btol!

Kalau orang yang tak dikenali TIBA-TIBA Whatsapp korang, memang senang je nak blok.

Terus tekan kat button BLOCK yang disediakan macam contoh kat bawah ni.

Apa Jadi Kalau Anda Block Halang Nombor Orang di Whatsapp 1
hahaha mantap tak teknik aku menghalang orang kacau aku?

Tapi kalau nombor yang memang ko dah kenal, yang ko dah save tapi ko nak block caranya dah lain.

Apa Jadi Kalau Anda Block Halang Nombor Orang di Whatsapp

Pertama sekali apa yang ko perlu buat adalah bukak conversation orang yang ko nak blok tu.

Sebagai contoh aku gunakan nombor Wancah untuk ujikaji ni.

Apa Jadi Kalau Anda Block Halang Nombor Orang di Whatsapp 2
 Klik Menu dan kemudian tekan more

 

Apa Jadi Kalau Anda Block Halang Nombor Orang di Whatsapp 3
 lepas tu klik pada menu Block dan seterusnya tekan OK bila dah confirm

Jadi apa kesannya kalau block orang kat Whatsapp ni?

Macam yang Whatsapp bagitau kat gambar atas ni, orang tu tak boleh antar ko mesej atau call ko guna aplikasi Whatsapp ni.

Kalau diaorang antar mesej kat ko jugak, diaorang akan nampak mesej yang diaorang hantar tu cuma ada 1 tick. Dan korang takkan dapat apa mesej pun.

Baca juga : Cara si Dia Stalk Whatsapp anda tanpa melihat handphone anda.

Dan bila korang unblock orang tu kemudian hari, korang takkan dapat baca 1 pun mesej yang diaorang pernah hantar kat ko tu.

Korang hanya akan dapat mesej yang dihantar selepas orang itu di unblock.

Cara untuk unblock? Sama dengan cara ko block nombor tu.

Senang je, ulang balik langkah-langkah kat atas tu untuk unblock nombor yang pernah ko block.

Tapi perlu diingat ye, orang yang ko block tu masih boleh SMS dan Call ko guna cara biasa tu.

Carablock nombor orang yang aku ajar ni cuma berkesan kalau orang tu guna aplikasi Whatsapp untuk call atau mesej korang.

Korang tau tak yang korang boleh install lebih dari 1 whatsapp dalam 1 phone? Sangat memudahkan kerja-kerja pengurusan bisnes bagi yang berniaga.

Masih boleh nampak chat

Walaupun korang dah block seseorang kat Whatsapp personally. Dia masih boleh baca semua mesej korang kat dalam group yang sama.

Contohnya ko block si Minah, kebetulan minah ada dalam group Sekolah Rendah yang mana korang pun ada dalam group tu.

Korang masih boleh baca mesej dia, dan dia pun masih boleh baca mesej yang korang hantar ke dalam group.

Sebenarnya inilah taktik nak chat dengan someone yang dah block korang. Buat group untuk korang berdua je hehe.

Yang tu saya terangkan dalam video bawah ni. Tengok dan like ye.

Rating Pembaca
[Total: 3 Average: 5]

117 comments

  1. Nk tanya klu kite dh block org tu bole tk org tu tgk kite punye status yg mcm story kat ig tu bole ke? Sbb sy ade block someone niyh tpi esknye dye still bole tgk sy punye status whatsapp

    1. nombor saya kena banned dan telah cuba buat secara nombor lain dgn erti kata kambing hitamkan tetapi tetap juga x blh…nombor tersebut tetap juga kena banned…blh bantu saya mcm mana nak dapatkan kembali wasap nombor yg kena banned tu

  2. Boleh tak mesej smpi kat org yang dah blok wasap kt..?klu wasap xsmpi la kan..tp klu mesej biasa cmna?smpi ke x mesej yg kt bg kt nombor tu?

  3. Macamana ek kita block dia tp kita nak dpt balik ws yg dia sent masa kita block tu . He he he kalu kita unblock pun manada msj tu mmmm

    1. Betul wak, segala urusan chat dalam tempoh kita blok atau diblok orang tu mmg takkan kelihatan oleh orang yang menerima. Selamanya.

      1. Klu kt trslh send pic kat smeone then bru 1tick, then kt pdam mdia tu trus kt block smeone tu,.. so,chat tu smua dia akn trma jga ke trmsuk pic yg tlh d delete tu?. Mhon pncrhn..tq.

  4. jika kita terdelete nombor tepon yg kita dah blok, boleh dapat balik tak nombor tu? Camna caqanya kita nak dapat balik nombor tu

  5. Hm nak tanya apa maksud “Whatsapp-Anda mungkin dapat mesej baru ” dibuka takde pun chat masuk
    Dia maksudkan chat dari orang kite block ke

  6. Camana nk pdm gmbar profile wsap org yg kita block??sy dh block smeone tp tetap bleh nmpk gmbar dn last seen dia…plik bleh bntu sy??

  7. Nak tanye,, klau gambar dp dy kite xleyh tgk n last seen pun xleyh.. Antr chat 1 tick.. Tpi status bleyh tgk.. Adakah dy block sy @ x??

    1. Assalamualaikum Azril,
      Kalau WhatsApp kita di block… Org masih boleh tgok pic profile yg Di tukar tak & info kita.. Wlaupon kita tak block org itu? Tkasih

  8. asslammualaikum .. saya nak tanye macam mana nak cari orang yang pernah saya whatsapp.. tapi number dia sudah hilang dalam contacts.. to;ong sayaaa ..ini number saya 0194400203.. tq kerana tolong

  9. Saya dah block and report nombor scammer, tapi lupa nak ambik no dia sebab dah buat macam tu. Lepas saya unblock dia,chat dengan dia dah takda. Macam mana nak dapatkan balik chat tu?

  10. Aslmualaikum tuan adzril.boleh tolong sya tak..whatsapp sya selalu kena banned.dlm 1 bulan 4.5 kli sy kna tukar no…tuhanla thu sedih rsa sbb xdpt buat sales..dulu sell sy stu mggu cecah 14k..skrg kwan2 ada sell tggi dri sy…sy smlm sell xde lngsung..boleh tlg sy tuan…hrp tuan reply

  11. boleh sy dptkn no fon tuan prtnyaan yg lbih lnjut..sy btul2 perlukn pertolongn tuan..dn nk thu kna whatsapp sy sllu kena banned? sbb pe kna banned?

  12. Sy dh block org tuh tp sy xtw kenapa org tuh msih dpt wsaap sy… Xpernah terjadi.. Bila tnjuk dkt mmber ln pon dyorg heran jugak.. Ad pnjelasan tak.. Wsaap skrg dh bleh kena hack ke.. Klau nk copy wsaap.web sy dh cek xde ape2 so far clear xkena copy..

  13. Asslm…nak tanya tuan…saya dh block org tu, tp sy still dpt w.apps dr dia..pastu bila nk reply, w.apps suruh unblock dia dl…pelik, tp benar. Ade penjelasan x tauan?

        1. Tak boleh. Sebab nombor tu dh di block.

          And boleh, sekiranya dia guna nombor lain.

          Hint: dia ada 2 atau 3 whatsapp dalam 1 phone.

  14. Assalam. Sy nak tanya, sy dah block org tu, and then sy ada segroup dgn dia.. Kalau dorang hntar mesej dlm group tu, and sy dh tgok.. Dia boleh nampak tak sy dah tengok mesej yg dia antar tu?

  15. Salam Adzril, sy da block org tu dr whatsapp & phone. And. sdh buang no phone nya dr phone sy. Tp, dia still blh tgk status sya. Walhal, status whatapps sy ni hny blh di tgk oleh contacts sj. knp bgtu ya?

  16. Salam. nak tanya, saya just nak block ws but tertekan report n block. Then tengok semua conversation kami clear. Mcmana ye nak kembalikan conv lama kami. Backup pun still tak boleh juga :'(

  17. nk tanya saye ade block org tu lepas tu dia de dalam gp lps tu saye tukar nombor lps kt gp yang dia ade jugak tu dia akan dapat tahu ke saya tuka nombor biasanya kalau sapa sapa yang ade dalam gp tu kan dapat tahu dan orang yg saye block tu dia dapat tahu ke? And saya dah buang nombor dia dan dah block dari call dan mesej

  18. kenapa setiap kali saya block number orang tu.. bila saya check balik dekat privacy and unblock number tu.. number tu akan jadi “invite to whtasapp”.. dia uninstall watsap ka atau mmg macam tu keluar kalau kita block org?

  19. Hai..nak tnya la knp kita x save no orang tu tapi dia boleh tengok status wassap kita.. Sedangkan kita tak simpan no dia..

  20. Hai..nak pencerahan klu kita xnak whatapps notify kita tukar no supaya xnak segelintir orang tau kita tukar no baru..ada x cara supaya hilangkan notify tu

    1. kalau guna fungsi change number, mmg tak boleh elak. tukar je terus nombor tanpa guna fungsi change number tu. pastu mesej la kawan2 yang berkaitan secara one by one.

  21. salam, nak tanye macam status yang kite buat mase tu sebelum block..kire lepas block orang tu boleh tengok lagi ke? tp orang tu tak seen pun mase tak kena block?

  22. Bagaimanakah cara cara buka balik nombor yang kena block oleh kawan sendiri?Dan kenapa masih kelihatan gambar profile beliau sedangkan wathsapp bila saya send hanya satu tick je tertera boleh bagi pencerahan skit

  23. Sy nak tnya..wassapt yg Kita hntar someone 1 tick tp someone Tu bole buat moment status and ada profile pic..kalau tutup data mesti masa nak apload moment status n tukar pic profile WhatsApp yg kita send tu jd double tick kan?yg ni still 1 tick

    1. Modded whatsapp tu maksudnya dia guna whatsappp versi yg dah dimodified. Dah diubahsuai. Cth mcm gbwhatsapp, fmwhatsapp dll. Dan ianya hanya ada pada sistem android.

  24. Salah ke sya block orang wlau dia x buat salah macam mnghina anything. Tapi sy x suka cara dia. So sy blok alih2.. Dia kata whatapps phone dia kne block sebab sy. Sy sekat x lapor pon. So dia tgh meroyan nak sebarkn kt fb yg sy. Ni bla.. Sombong.. Blagak baik.. Adeih.. Pening rse

  25. sy ada unblocked 1 nombor nie..chat,no fon semua dh delete..tp dia still blh view status kt ws sy..status tu sy buat sebelum sy block dia..blh ke mcm tu..?

  26. sorry..komen td typo..

    sy ada blocked 1 nombor nie..chat,no fon semua dh delete..tp dia still blh view status kt ws sy..status tu sy buat sebelum sy block dia..blh ke mcm tu..?

  27. Nak Tanya….orang tu dah blok saya…tapi bila i search Watsapp dia…tak papar profile pic…last seen semua..tapi boleh pulak kat tepi kiri tu…ada masa yang berubah buah setiap kali saya search nama dia..kenapa yea?

  28. Kalau kita dh block org tu. Then kita change no.. before block ad conversation.. so agaknye bile kite change no ws. Dy boleh tahu tak kita change no??

  29. Mcmmana ye dah block org ni tp nombor dia ttp ada dlm.status wassap…pdhal dah delete nombor dia dlm kenalan.kat status wassap tu nak delete nombor dia tapi tak boleh?

  30. Salam…
    Ada cara tak..hurm kalau kita nk block no yg kita x kenal awal2…means whatsapp ni dh tolong kita tapis msg tu sebelum masuk ke kita dr org yg x dikenali..sbb kalau cara biasa kita kena bukak msg tu pastu br blh block…so sy x nak nampakkan langsung sy on9 kat situ dan block msg yg x dikenali…haha paham x apa yg sy cuba sampaikan?hehe

  31. kawan saya cakap semua contact dalam fon dia terblock ad ke kes cmtu means tiba2 dia xboleh wassap sesiapa sampai ada yang call tny asal block aku mohon penjelasan

  32. Assalamuala, sy nk tkanblock tp trtkan bwh die iaitu report, sy prlukn prtolongan cmne nk backup chat kksih sy, sy xprnh report org just trtkan.

  33. Assalamualaikum.. Bru2 ni sya ada terkena dgn scammer.. Sy dh report n block number dia.. Klu sy dh block, boleh ke dia tgok semula chat kami dan screenshot chat itu.. Utk tujuan ugut saya dan sebagainya..

    1. Tak boleh. Scammer akan proceed ke mangsa lain. Xde masa dia nak layan satu orang je. Ugutan dia tu acah2 je.. Jgn takut.. Poyo je ugutan scammer ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *