Daftar Nombor Baru Untuk Whatsapp tanpa Uninstall

Posted by

Kalau sebelum ni cara aku untuk tukar nombor Whatsapp adalah dengan uninstall Whatsapp dan Install balik untuk aku isi nombor telefon yang berlainan. Walaupun cara ini betul, tapi ianya tak cerdik dan membazir masa dan data.

Daftar Nombor Baru Untuk Whatsapp tanpa Uninstall 1

Daftar Nombor Baru Untuk Whatsapp tanpa Uninstall

Ada pulak yang bersangka cara nak tukar nombor Whatsapp adalah dengan masuk ke menu setting > account > Change Number di Aplikasi Whatsapp.

Cara tukar nombor Whatsapp ini bermaksud korang nak hapuskan nombor lama ke nombor baru dan nombor korang kat dalam Whatsapp group pun akan bertukar ke nombor baru yang korang masukkan tu.

Jadi korang still berada dalam group yang sama dengan nombor lama korang sebelum ini.

Validity license whatsapp korang juga tidak diperbaharui kerana menyambung validity akaun yang menggunakan nombor sebelum ini.

Nak mintak tolong bagi rate 5 bintang untuk artikel ni kat hujung artikel. Terima kasih.

Daftar Nombor Baru Untuk Whatsapp tanpa Uninstall 2
Menu Change number adalah untuk menukar nombor lama dengan nombor baru

Untuk fresh akaun tanpa perlu uninstall Whatsapp adalah dengan pergi ke menu Setting > Application Manager > dan cari Apps Whatsapp korang. Bila dah select Whatsapp, klik butang Clear Data pada bahagian Storage.

Kemudian korang boleh akses balik Apps Whatsapp di mana korang akan diminta untuk memasukkan nombor yang baru.

Tadaa! Akaun baru fresh install yang belum ada mana-mana group Whatsapp.

Simple je sebenarnya cuma sebelum ni mungkin tak jumpa caranya.

Daftar Nombor Baru Untuk Whatsapp tanpa Uninstall 3
Klik Clear Data untuk menghapuskan data pada Whatsapp

Ada cara lain untuk korang install lebih dari 1 Whatsapp dalam 1 phone, so tak payah la nak tukar-tukar nombor whatsapp tu. Just install 2 whatsapp dalam 1 phone terus.

Senang kan? Kalau nak apps untuk tu download kat sini.

Korang boleh baca cara disable notifikasi Whatsapp bagi mereka yang tak suka bunyi bising group Whatsapp yang mereka join.

Rating Pembaca
[Total: 1 Average: 5]

85 comments

    1. tak hilang.. remain seperti biasa. tapi kalau change ikut cara yang kat atas ni, segala chat akan hilang sementara waktu. kemudian kalau 'login' balik nombor lama, dia akan restore balik semua mesej2 lama.

      1. Saya nak tanya saya baru tkar nombo . Tapi org xtau nombo lama saya . Dia tahu nombo baru . Kalau saya chged nombo adkah dia tahu saya ada nombo lama ? Sblom n saya pakai 2nombo tapi dia cuma tahu satu nombo sahaja . Tapi skrng saya nak chged nombo yg lama tu ke nombo bahru . Noti akan masok ke dkat dia? Cth . 017 chaged to 019 . Tapi dia xda nombo 017 tuu . Tp kami stil chat di nomb 019.

  1. Saya guna no whatsapp lama..sedangkan simkad no baru.no lama dah x guna lagi rasanya dh ada org lain guna.skrg masalah saya whatsap sy yg no lama tu dh xleh bukak sbb dia kata no tu dh digunakan di fon lain dan appear button "verify" . Apa akan jadi kalau sy tekan verify tu.. history whatsap saya akan hilang tak?

      1. Kalau kita change no baru tnpa install balik whatsapp, Tp x nk hilang chat2 kita dgn kwn2 cmne ek?? Tlg ajar, sy dh ada sim baru tp sy x nk hilang chat kwn2 sy sbb dlm chat tu ada yg penting

  2. Assalamualaikum wbt

    Sekiranya saya nk tukar nombor whatsapp tanpa diketahui org lain. Adakah akan keluar status ‘left’ dr group wassap? Sy kalo boleh tak nk org lain tahu.

    Mohon penerangan 🙂

  3. Saya guna no whatsapp lama..sedangkan simkad no baru.no lama dah x guna lagi dan xdak sapa guna smpai skrg..skrg masalah saya whatsapp sy yg no lama tu dh xleh nk bukak sbb sy ada buat clear data ari tu..mcm mana sy nak dapatkn balik whatsapp lama sy tu..

    1. Kalau dah clear data mmg tak boleh nak restore kecuali ada buat backup kat google drive.

      Nombor sim yang lama tu elok tukar kepada xox.

  4. Sy nak tanya kalo sy da tukar no baru,henfon baru,dan ws baru tp dalam ws baru sy tu still ada senarai blocklist kat ws lama…macam na jd camtu ya??

  5. Nk tanya admin blh x kita tukar no fon lain pd group whatsapp yg tertentu shj..contoh sy ada 5 group whatsapp..2 dari group whatsapp tu sy nk guna no fon lama dan 3 lg sy nk guna pd no fon yg bru..mohon pencerahan dr admin.

  6. Assalamualaikum wbt,
    Sekiranya no phone yg ada group whassap dimasukkan ke phone yg whassap dah diinstall, adakah akan ada notification memberitahu dalam group whatsapp yang kita telah bertukar nombor.?.. boleh tak elakkan notification tersebut?.. sbb nak guna satu phone je tp 2 simcard.
    Thanks.

  7. Salam, saya nak tukar no mak saya ke fon saya dan no saya ke fon mak saya,, macam mana eh?
    Sebab group mak saya bnyak and penting kang terleft..hm macam mna??? Plss urgentt

  8. Salam..
    Saya musykil, saya dh block satu no hp yg selalu ganggu saya tp no hp tersebut masih boleh hantar whatsapp. Pening saya. Boleh bantu saya.

  9. salam.. makes tanya macam mana kita nak dapatkan WhatsApp lama.. sebab no lama saya tu dah tak boleh guna sebab kena terminate.. so saya xblh buka WhatsApp no lama sebab did minta no code tu..

  10. Salam, saya nk tnya. Kalau saya tukar nombor n buat akaun whatsapp yg baru dlm phone yg sama, tp saya still nk chat yg lama tu ade, mcm mana eh ? Tp saya xnak guna dah akaun whatsapp yg lama tu

    1. Install whatsapp baru kt phone lain, masukkan nombor lama utk whatsapp tu.

      Nanti kat phone lama mintak verify nombor, time tu masukkan nombor baru. So semua chat akan secure once nombor baru diverified.

  11. Salam bro.
    Saya nak guna number baru. Waktu yg sama saya nk delete account utk whatsapp lama.
    Sekiranya saya ikut kaedah bro. Tukar number baru, account number lama akan deleted x?

  12. Assalammualaikum…
    Whatsapp saya terdelete lpas tue nmber yg saya pkai nmber lama dn nmber tue da hlang.,,so,mcm mna ye nk log masuk kt whatsapp lama saya.,,
    Ada cra lain x slain mnta nmber pngesahan

  13. Kalau terdeleted account kn, nk kne masuk kn blk jee kn nombor lame pastu nnt kn ade verify code yg whatsapp hantar gune mesej, tp nombor lme aq ni ade masalah ‘Connecting problem or invalid MMI code’ nk call hntr mesej dh x bole… plan nk bli no bru, dh tukar no bru nnt group² dgn org view status kite hilang x ? kalo hilang group dgn no contact cam mne x kn wasap sorang² suruh simpan no bru pastu msk kn kt grup…. bole x dh msk kn no bru pastu restore chat blk dgn kite punye status org bole tgk x lepas nk wut no bru tp dh restore chat ? pls reply ASAP… aq pin stress x tau nk wut cam mne phm² jela

  14. Assalamualaikum,nombor WhatsApp Saya telah “has been banned” boleh x Saya tukar nombor baru mcm cara yg awak tunjuk Kat atas tu?
    Mohon penerangan

  15. Assalammualaikum , maaf ya mengganggu . saya nak tanya , if ada solution dia .
    Okay , katelah kalau someone tu change number lama dia kepada yang baru sebab number lama tiba2 somebody dah guna atau dah jadi number recycle , conversation kita dengan someone tu di number lama dia , boleh ke kite copy conversation tu di number baru yg dia tukar ? Jadikan semua conversation dari start sampai yg latest ke dalam ruangan conversation chat kat number baru . maaf lah soalan ni pelik dan rumit , dan tak tahu ada ke solutionnye . tapi whatsapp tu dari whatsapp mak angkat yg banyak bagi advices setiap hari . so selalunya saya akan baca balik conversation saya dgn dia bila setiap kali ada problem atau rindu . conversation
    Kat number lama tu banyak dan dah ada orang gunakan number tu jadi yg number baru conversation masih baru dan tak berapa banyak . jadi tujuannye nak copy everything dari conversation room kat number lama dia ke conversation room number baru dia pada handphone saya dan bertujuan nak delete number lama tu di whatsapp saya sebab number tu dah ada orang lain guna . tapi sebelum delete conversation room lama tu , nak selamatkan dia masuk ke conversation room yg number sekarang . ada cara tak ?

    1. Just simpan je chat tu email. Masuk menu, save conversation.

      Kt phone kita, conversation tu xkan hilang pun.

      Dari phone pemilik baru nombor tu, dia xkan nampak pun conversation tu.

      Dan dari phone mak angkat tu, tetap ada conversation tu walaupun dia dh guna nombor baru.

  16. assalammualaikum nak tnya. sy actually ada dua whatapps. sy nak delete whatapps first tapi dia cakap kalau dlte whatapps first, yg kedua terdelete skli. soalan sy, kalau sy nak buat wssap lagi guna nombor yg kedua, masih boleh ke log in ? ke takboleh? mohon pencerahan please..

  17. Salam…nak tanye la, sy ada 2 simkad. Sy nk tukar Whatsapp nmbr lama ke nmbr baru. Still dlm phone yg sama. So….msj2 lama hilang x. Sayang pulak kalo hilang. And lps tukar tu, kalo ada friend yg hntr wssp ke nmbr lama, kita boleh tau x.

      1. assalamualaikum,sy ad masalah sy nak account ws sy yang dlu..sbb bru nie sy tuka hp dgn tunang sy..tp sy x uninstall ws..sy terus g dkt change my number tu..so skrg kiterg pnye group n personl da termasuk dlm satu sim..mcm mne sy nk buat?

  18. Kalau kita change no baru tnpa install balik whatsapp, Tp x nk hilang chat2 kita dgn kwn2 cmne ek?? Tlg ajar, sy dh ada sim baru tp sy x nk hilang chat kwn2 sy sbb dlm chat tu ada yg penting

  19. assalamualaikum,sy ad masalah sy nak account ws sy yang dlu..sbb bru nie sy tuka hp dgn tunang sy..tp sy x uninstall ws..sy terus g dkt change my number tu..so skrg kiterg pnye group n personl da termasuk dlm satu sim..mcm mne sy nk buat?

      1. makna nya boleh la tukar no baru tu kepada lama balik?…dh try bnyk kali..dia ckp you’ve tried to register (no bru) recently.pst dia suh tgu 13 jam utk dptkn balik code tu..

  20. Sebelom ni ade prnah tjd x yg no korg dftar tuk wasap tu “di larang gune utk wasap” .. .. ak pnye no jd cm tu .. ad sape thu cmne cre nk pulih kn blik akaun no tu ..

  21. saya nak guna nombor whatsapp yang lama tapi tak ada sim kad yang lama.die suruh verify digit code..ada cara nak bypass digit code tak?

  22. Sblm sy tukar no lain(baru) sy dah delete dulu no fon someone so dia tidak tahukn sy sudah tukar nombor. Slps tu sy save blk no fon someone tu so adakah dia bole baca status wassap sy n dia dpt jgak no baru sy.

  23. Saya ad tkar nombo . Saya ada dua nombo . Dia tau satu nombo saya . Kalau saya nak tkar nomb yg dia xtau ke nombo yg dia tahu . Naik tak kat dia saya chaged nombo

  24. Salam.. kalo kita nak tuka nom wasap lama guna nombor baru.. (atleast semua group nom lama guna nom baru) tp still nak nom lama tu utk wasap jugak,, boleh ke? i mean nom lama tu dijadikan privacy.. tqsm

  25. Salam. Saya ada dua nombor dan dua-dua ada whatsapp, sekarang saya nak gabungkan semua group yang ada dalam dua nombor tu, kepada satu nombor, boleh tak guna cara ni?

  26. Phone saya tgh repair. Saya pakai no. 017. Pastu saya nak bukak ws pakai phone mak saya. Mak saya pakai 014. Pastu sy masukkan simkad saya dalam hp mak saya dan change number 014 kpd 017. Then, saya tukar balik jadi asal 014. Saya peliklah mak saya masuk dalam gp kelas sy.Lepas je phone saya dah siap repair saya nak acc ws saya 017 tu balik. Macam mana ya nak jadi asal balik? 😭😭

  27. Saya nak tukar nombor. Kalau si A simpan no. saya tapi saya tak ada pun simpan no. dia dalam contact, dia boleh tau ke kalau saya tukar no. baru? Maksudnya, no. baru saya automatik akan ada dekat contact dia atau tak eh?

  28. Assalammualaikum, sy nak tanya.. Sy ada block satu no ni.. Kemudian sy nak tukar kepada no baru tanpa delete account whatsaap lama saya.. No yg di block tu akan tahu ke yg sy dah tukar no? Sbb bila kita change number.. Akan keluar link biru mengatakan kita dah tukar no serta tertera no tel baru kita.. Mohon pencerahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *