Cara Nak Booking Plate FF Lebih Awal

Biar saya berterus terang kat sini, untuk dapatkan mana-mana nombor pendaftaran secara awal (kecuali nombor pendaftaran dari NGO) anda memang wajib masuk bid. Jadi nombor-nombor kegemaran tu anda boleh dapat lebih awal dari orang lain. Begitulah juga untuk nombor plate Putrajaya. Saya akan ceritakan cara nak booking plate FF lebih awal.

plate FF Putrajaya

Terkini: FF telah habis dijual?

Fasa Kewujudan Nombor Pendaftaran Kenderaan Mana-mana Negeri

Tapi sebelum tu, kita kena fikir logik. Nombor pendaftaran yang belum wujud, memang belum boleh ditempah. Benda tak wujud camna nak tempah kan? Jadi bila nombor pendaftaran (mana-mana Negeri termasuk Putrajaya) itu akan wujud? Ianya wujud semasa fasa bidding. Orang lama panggil tender nombor.

Bidding biasanya akan berlangsung 5 hari. Dalam tempoh 5 hari ini semua pembida akan berlawan untuk dapatkan nombor idaman. Nasiblah kalau nak nombor popular, memang kena sediakan bajet tinggi sikit. Jarang betul jerung (pembida yang memburu nombor-nombor popular) terlepas pandang untuk beli nombor-nombor plate cantik.

Dapatkan Notifikasi Awal

Untuk tak terlepas pandang tempah nombor plate FF ni, anda perlu alert dengan pengumuman dari Jabatan Pengangkutan Jalan. Atau anda boleh Whatsapp saya di O1O6OO9966 untuk terima peringatan tarikh pembukaan fasa bidaan untuk plate FF. Saya sendiri akan maklumkan anda tentang pelancaran nombor pendaftaran FF semasa ia buka sesi bidaan.

Daftar Akaun JPJeBid

Anda juga perlu tahu cara untuk membuat bidaan di JPJ Ebid. Bidaan boleh dilakukan secara atas talian menggunakan Web Browser atau Aplikasi JPJeBID. Selain itu, anda juga perlu tahu selok belok tempahan dan bidaan untuk memastikan anda dapat bersaing dengan pembida senior yang sudah faham psikologi pembida-pembida lain.

Guna Nombor Plate FF Selepas Menang Bid

Untuk mana-mana nombor pendaftaran yang telah dimenangi, anda boleh menggunakan nombor pendaftaran tersebut sehari selepas anda terima keputusan kemenangan. Sekiranya keputusan bidaan tamat pada 20hb, maka pada 21hb anda akan menerima keputusan sama ada menang atau kalah.

Sekiranya anda menang, anda boleh terus mengguna atau mendaftarkan nombor berkenaan ke kenderaan (kereta atau motorsikal) anda. Sekiranya anda kalah, duit bidaan akan dikembalikan ke akaun (kad debit atau kredit) anda dalam masa 30 hari oleh pihak JPJ.

Pembelian Nombor plate FF

Sekiranya keputusan tidak menyebelahi anda, anda masih boleh beli nombor plate FF sejurus tempahan dibuka. Bagi tempahan menggunakan servis perkhidmatan saya, anda boleh Whatsapp ke O1O6OO996 (Adzril Magicalips PLT) untuk membuat tempahan.

Untuk plate Putrajaya, kebiasaannya tempahan akan dibuka dalam minggu kedua selepas tamat sesi bidaan. Saya sendiri akan maklumkan kepada anda sejurus tempahan plate FF boleh dilakukan.