Cek Pemilik Nombor Telefon Guna Hotlink RED App

Posted by

Inilah dia masalah kita sekarang ni. Dah sedap pakai maxis bertahun-tahun tup tup nak tukar ke talian lain, akhirnya gagal.

Ada lain kes pulak, cuma nak tukar simkad 3g ke 4g pun tak boleh.

Biasanya kegagalan adalah sebab nombor yang kita pakai tu tak didaftarkan atas nama kita, tapi atas nama orang lain.

Biasanya kalau si anak tu, mesti dulu-dulu simkad tu didaftarkan atas nama bapaknya atau ibunya atau mungkin pakcik atau makciknya.

Jadi kalau nak tahu atas nama siapa simkad maxis tu didaftarkan, korang boleh gunakan aplikasi Hotlink RED untuk cek nama pemilik nombor telefon tersebut.

Nak mintak tolong bagi rate 5 bintang untuk artikel ni kat hujung artikel. Terima kasih.

Baca jugak Cara tukar telco Maxis ke Onexox.

Cek Pemilik Nombor Telefon Guna Hotlink RED App 1
Aplikasi Hotlink RED

Cara Guna Hotlink RED Untuk Cek Nama Pemilik Nombor Telefon

  1. Pertama sekali adalah dengan menginstall Hotlink RED di Play Store. Pastikan korang download apps ni dari sumber yang betul untuk mengelakkan sebarang malware atau virus.
  2. Selepas Install masukkan nombor telefon yang nak diperiksa nama kepada pemilik nombor itu pada ruangan yang disediakan. Tekan Enter dan tunggu TAC dihantar ke nombor telefon berkenaan melalui SMS.
  3. Masukkan nombor TAC yang dihantar dan klik My Account.
  4. Pilih E-Penyata, kemudian klik pada rekod 30 hari. Pastikan telefon anda boleh membaca file PDF.
  5. Pada file PDF tu, akan tertera nama pemilik sim didaftarkan.

Dengan cara ini korang dapat tahu nama siapa yang telah didaftarkan untuk sim yang korang guna tu.

Kalau bukan nama korang, maka kena tukarlah cepat sebab takut nanti pihak telco kena saman pulak.

Ye la, manalah tau kalau-kalau nama yang muncul tu nama yang korang tak pernah dengar pun dan ianya dikira sebagai pendaftaran palsu.

Baca jugak : Cara nak install lebih dari 1 Whatsapp dalam 1 phone.

Sesiapa yang nak tukar ke telco Onexox, korang boleh lah whatsapp aku (O1060O9966) untuk keterangan lanjut.

Whatsapp hanya untuk urusan bertukar ke Onexox sahaja ye.

cara tukar nama user telco
Testimoni tukar nama hahahaha!

Adalah dimaklumkan, memang ramai user Maxis yang hubungi aku sebab nak mintak tolong tukarkan nama. Alasannya malas nak pergi Maxis centre tapi sebenarnya sim didaftar atas nama orang lain yang user tu tak kenal pun.

Inilah problem yang banyak kali aku jumpa dan maaf untuk kes ni memang aku tak dapat tolong sebab melanggar undang-undang.

Aku cuma boleh offer user untuk bertukar ke Prepaid Onexox yang mana tempoh aktif (validity) panjang dan takde paksaan topup setiap bulan selain pakej internet yang murah dan tahan lama.

Kelajuan data pun sangat memuaskan selain rangkaian yang luas seluruh Malaysia.

Rating Pembaca
[Total: 0 Average: 0]

60 comments

      1. Salam
        sy berminat nak guna nombor talian maxis kwn sy yg dah meninggal setahun lepas yg di daftarkan atas nama adik kpd arwah tp adik arwah tdk menggunakanya slps arwah meninggal dan no itu tidak aktif hingga kini bole tolong sy dot kan no tu? Terimakasih.

  1. Sy ada mslh yg sama..
    Lbh haru, 10thn lpas, tokey kedai tu reg atas name die.. mase tu baru je apply register2 ni..
    Sooo, now nk tuka umobile.. tp nk stay no ni.. how how. Pls

  2. hi nombor saya dah expired sbb dah lama tak topup jadi saya nak pergi ke maxis centrr sbb nak aktifkan nombor saya balik tapi masalahnya saya tak tahu sama ada nombor saya ni atas nama saya atau ayah saya lepstu kitorang duduk jauh , ayah saya cakap kalau atas nama saya dia tak boleh pergi , saya dah download hotlink tu tapi tk boleh sbb nombor saya 011 harap boleh tolng

      1. Hye, Saya ada beberapa soalan nak tanya berkaitan Simcard, Nombor Maxis saya baru saja expired hari ini, saya nk ke Maxis Center tp saya lupa no daftar atas nama saya atau husband, kami sama2 xigat. Dapat ka d Aktifkan semula dan macamna cara yer.. Mohon bantuan.

      2. Simkad sy bru je mati….tpi sy nk hidupkan simkad tu semula untk sy jual simkad tu kt org lain jadi mcm mne sy nk tukar nama sy kepada pihak yg akan bli simkad sy tu..

      3. Maaf nak tanya .sim kat saya org rmh pakai.masa to org rmh saya pakai krjap je no to.jadi saya tak simpan lah no to.sebat masa to .saya beli hp sekali dgn no to..mcm mana nak dapat kan balik no to.

      4. Hye..sy ada perkara nk tanye.saya daftar sim sy ni dulu pakai ic member.so..sekarang sy nk tukar sim sy ni plan digi tonewow.tapi perlukan no ic mber sy tu.sy dh lost cntc dgn dia lma dh.kalau nk tukar no ic dia ke no ic sy mcm mnd ek

  3. salam..kalau sy nk kekalkn no skrg ni blh ke? tp bkn dftr ats ic sy…ex sy pnye dlu,die yg dftrkn. so sy nk pindahkn nme kt nme sy sndri..blh ke? xde mse nk g maxis centre huhu

      1. hai. sy nak tanye nombor sy baru expired. sy nak nombor nie semula. tp nombor nie daftar atas nama orang lain. mcm mn ye? ws sy 0126514726

  4. salam bg, nak tanye sikit. sy nak tukar mxs ke telco lain, xbole sbb sim skrg register atas nama saya tapi no ic orang lain. saya ada pergi service center , dorg nak 2org penama, masalah sorg dah duk jauh. bole x tukar no ic kawan ke no ic saya?? no hp masih saya gunakan.

    1. as.salam kalau sya pakai maxis tp nama pendftaran bukan atas nama saya… jadi bole ke klau saya tukar ke xox dgn daftar nama yg baru

  5. Assalamu’alaikum Adzrill,
    Macam mana nak tau no telefon orang tu. Saya tau nama dia je…tapi saya tak tau dia guna maxis atau lain2. Boleh tak nak no orang ni.

  6. Assalamualaikum sya nk tnya..sim kad saya satu lg tu dh expired..tpi sya nk guna blik..maslh nye plk sim tu daftar ats nama kwn sya..nk buat mcm mna yew..kwn sya dudk jauh

  7. salam, nk tanya sim saya diberi oleh kawan saya kerana die ingin beli sim telco lain dan sim yg diberi kpd saya tu atas no ic die, boleh x saya tukar no ic saya pd kad sim tu

  8. Salam..cm mnew kita nk thu no maxis yg kita pakai ni dftar atas nama kita atau nme orang lain..sebab sye lupa la..

  9. Nmbor mak sy dh expired sbb lupa,mcm mne nk hidupkn semula sbb no tu penting, n jdi masalahnya no tu daftar ats nma orng lain

    1. Pegi maxis, bayar certain amount untuk aktifkan balik.

      Pas dah tau siapa owner, cari owner.
      Tukar nama dan tukar ke onexox utk dapat validity 2 tahun 4 bulan.

  10. Kalau nombor maxis kita lama dah tak pakai. Kita pun dah pakai nombor lain. Nombor maxis yang lama tu orang lain boleh guna ke? Nombor tu prepaid bukan postpaid. Thanks

  11. Nk tanya mcm mna klau kita nk cekk kita dartar simkad ni taun bilaa ? Sbb rasa dah lama pkai simkad ni dari zman skolah lg .

  12. assallam..en.adzril sy nk brtnya..sy nk aktifkan semula no maxis tunang sy..no maxis tu rigster ats nama dia..tp no itu sy guna,dan hilang 2bln lpas ,blh ke sy dtg mxis centre bwkkn foto stet ic die utk aktifkan no itu smula..dia skrg didalam penjara,die x blh jamin kluar sbb kn hal peribadi..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *