Cek Pemilik Nombor Telefon Guna Hotlink RED App

Inilah dia masalah kita sekarang ni. Dah sedap pakai maxis bertahun-tahun tup tup nak tukar ke talian lain, akhirnya gagal.

Ada lain kes pulak, cuma nak tukar simkad 3g ke 4g pun tak boleh.

Biasanya kegagalan adalah sebab nombor yang kita pakai tu tak didaftarkan atas nama kita, tapi atas nama orang lain.

Biasanya kalau si anak tu, mesti dulu-dulu simkad tu didaftarkan atas nama bapaknya atau ibunya atau mungkin pakcik atau makciknya.

Jadi kalau nak tahu atas nama siapa simkad maxis tu didaftarkan, korang boleh gunakan aplikasi Hotlink RED untuk cek nama pemilik nombor telefon tersebut.

Baca jugak Cara tukar telco Maxis ke Onexox.

Aplikasi Hotlink RED

Cara Guna Hotlink RED Untuk Cek Nama Pemilik Nombor Telefon

  1. Pertama sekali adalah dengan menginstall Hotlink RED di Play Store. Pastikan korang download apps ni dari sumber yang betul untuk mengelakkan sebarang malware atau virus.
  2. Selepas Install masukkan nombor telefon yang nak diperiksa nama kepada pemilik nombor itu pada ruangan yang disediakan. Tekan Enter dan tunggu TAC dihantar ke nombor telefon berkenaan melalui SMS.
  3. Masukkan nombor TAC yang dihantar dan klik My Account.
  4. Pilih E-Penyata, kemudian klik pada rekod 30 hari. Pastikan telefon anda boleh membaca file PDF.
  5. Pada file PDF tu, akan tertera nama pemilik sim didaftarkan.

Dengan cara ini korang dapat tahu nama siapa yang telah didaftarkan untuk sim yang korang guna tu.

Kalau bukan nama korang, maka kena tukarlah cepat sebab takut nanti pihak telco kena saman pulak.

Ye la, manalah tau kalau-kalau nama yang muncul tu nama yang korang tak pernah dengar pun dan ianya dikira sebagai pendaftaran palsu.

Baca jugak : Cara nak install lebih dari 1 Whatsapp dalam 1 phone.

Sesiapa yang nak tukar ke telco Onexox, korang boleh lah whatsapp aku (O1060O9966) untuk keterangan lanjut.

Whatsapp hanya untuk urusan bertukar ke Onexox sahaja ye.

cara tukar nama user telco
Testimoni tukar nama hahahaha!

Adalah dimaklumkan, memang ramai user Maxis yang hubungi aku sebab nak mintak tolong tukarkan nama. Alasannya malas nak pergi Maxis centre tapi sebenarnya sim didaftar atas nama orang lain yang user tu tak kenal pun.

Inilah problem yang banyak kali aku jumpa dan maaf untuk kes ni memang aku tak dapat tolong sebab melanggar undang-undang.

Aku cuma boleh offer user untuk bertukar ke Prepaid Onexox yang mana tempoh aktif (validity) panjang dan takde paksaan topup setiap bulan selain pakej internet yang murah dan tahan lama.

Kelajuan data pun sangat memuaskan selain rangkaian yang luas seluruh Malaysia.