Maksud Telco Paling Jimat Onexox

Mana ada jimatnya untuk user yang jenis heavy user. Pakai la telco apa pun, user camni bukanlah target market untuk Onexox. Sebab dia takkan faham maksud telco paling jimat Onexox.

Dalam pemikiran dia, bila saya katakan Onexox ni boleh jimat adalah;

Data Unlimited, harga murah.

In fact, Onexox memang bagi harga data yang murah, dengan rate panggilan yang juga murah ( 9 sen seminit ke semua rangkaian)

Umobile gile unlimited.

Salah satu komen dalam salah satu video Youtube Adzril Bloggertalk. 

Maksud Telco Paling Jimat Onexox

Baiklah, apa yang dimaksudkan jimat dalam Onexox ni?

Iklan

Saya bagi situasi.

Seorang user yang penggunaannya sangat heavy, stream Youtube 4k 24 jam tanpa henti, torrent sana sini, layan Korean drama. Ini mau-mau 600gb sebulan. User camni sesuai guna Onexox?

Tak.

Bagilah telco apa pun kat dia, takde istilah jimat bagi user camni.

Nak jimat apanya kalau penggunaan hardcore camtu? Diluar logik seorang manusia yang dalam kehidupan seharian mesti ada aktiviti selain guna data internet.

Corak Penggunaan Smartphone Kebanyakan Orang

Sekarang cerita situasi lain.

Seorang user yang normal, dia nak semua yang dia bayar untuk data dan panggilan dimanfaatkan.

Bayar data untuk 12gb, dapat 12gb. Walaupun bulan tu dia guna cuma 10gb, baki 2gb masih tetap haknya. Dan 2gb tu akan diberikan kepadanya untuk kuota tambahan bulan seterusnya.

Camtu jugak dengan panggilan. Akan dikumpulkan dan dibawak ke bulan depan.

Bawak kedepan, Tiada pembaziran

Carry forward la ceritanya ni. Semua data, minit panggilan dan SMS yang tak digunakan akan dibawak ke bulan depan 100% sehingga cukup 100Gb.

Selepas 100GB, tiada data yang boleh dicarry forward. Mohon cairkan cepat. Sedangkan simpanan ASB pun ada limit hehe.

Membazir?

Hello, Kalau dah sampai 100Gb tak digunakan tu maksudnya user tu tak sesuai dengan plan B59 (12gb data) ni.

Boleh downgrade ke plan yang lebih kecik. B39 (6gb), B10(1gb).

Tapi,

Sebenarnya cara terbaik adalah dengan berkongsi data tu secara hotspot kepada kawan-kawan dan ahli keluarga yang lain.

Nak lagi best, jual la data yang banyak tu kat user Onexox yang lain, yang guna B10 contohnya. Jual la ikut harga Happy Hour Onexox. Apa yang susahnya? Duit pun dapat.

Kalau yang cakap 12gb, 100 minit panggilan tak cukup, “12Gb seminggu habis weh!” saya akan offer plan Onexox Black yang lain iaitu B89 (18Gb data) atau B149 (30gb data).

Masih dengan Alasan

Kalau dia cakap “Mahal la weh!”

Cari telco lain yang sesuai dengan corak penggunaan anda.

But still, takkan ada telco yang boleh carry foward data, minit panggilan dan SMS 100% ke bulan depannya selain Onexox.

Saya tak nak argue dengan user yang camni. Sebab kebanyakkan akan buang masa saya. Anda bukanlah target market Onexox.

Anda salah sorang user yang nak berjimat?

Iklan

Hubungi saya di Whatsapp O1O6OO9966.

One Response

Leave a Reply