Tempahan FD No Plat Terkini Putrajaya

Akhirnya setelah sekian lama menunggu no plat terkini Putrajaya FD telah dibuka untuk tempahan. No Plat FD ini sepatutnya dibuka tempahan pada tahun 2020, tapi disebabkan dunia mengalami pandemik maka ianya tergendala sehingga tahun 2021.

civic fd dengan plate Putrajaya
Salah seorang customer Sarawak yang berjaya tempah nombor plate FD Putrajaya dan membuat interchange untuk kereta Honda Civic FD.

Plate Putrajaya Hanya Setahun Sekali

Untuk pengetahuan anda, plate Putrajaya dilancarkan setahun sekali sahaja. Tahun 2019 adalah tahun dilancarkan Plate FC, manakala tahun 2020 adalah plate FD. Memandangkan FD dilancarkan lewat setahun iaitu 2021, maka insyaAllah tahun 2022 plat FE pula akan dilancarkan.

Urusan Tempahan Plate FD

Untuk tempahan plate FD anda boleh menghubungi saya melalui Whatsapp (O1O6OO9966) sebagai runner tempahan nombor plate anda. Saya akan menguruskan tempahan plate FD anda dari A to Z. Anda hanya perlu hantar resit pendaftaran ke Salesman kereta atau kedai motor untuk urusan pendaftaran kenderaan anda.

Prosedur Tempahan

Untuk memudahkan urusan tempahan, anda perlu menyediakan sekurang-kurangnya 3-5 nombor pilihan untuk ditempah. Kebarangkalian nombor yang anda pilih masih boleh didaftarkan adalah tinggi sebab plat FD ini baru sahaja dilancarkan.

Selepas anda menyediakan 3-5 nombor pilihan (mengikut priority), dan kad pengenalan depan dan belakang bakal pemilik kenderaan yang hendak dibeli, anda boleh Whatsapp saya di O1O6OO9966 untuk urusan tempahan.

Harga mengikut Jenis-jenis Nombor Plate

Untuk pengetahuan (mungkin ramai yang sudah maklum), harga plate adalah berbeza bagi setiap nombor. Nombor plate terbahagi kepada 3 jenis;

  1. Popular
  2. Menarik
  3. Golden

Dari senarai itu kita sendiri boleh tahu nombor Golden merupakan yang paling mahal dan nombor Popular adalah yang paling murah. Anda dinasihatkan untuk Whatsapp saya O1O6OO9966 untuk mengetahui lanjut berkaitan harga.

Perbezaan Plat Putrajaya dengan Plat Negeri Lain

Tempahan plat Putrajaya tidak boleh dibuat dalam MySikap. Walaupun plat FD Putrajaya ini disenaraikan dalam MySikap 1-9999 tetapi ianya tidak boleh ditempah seperti nombor-nombor plat negeri lain. Ini menjadikan plat Putrajaya unik. Sama seperti plate XX, UU, UUU, UUM dan lain-lain yang hanya boleh ditempah melalui NGO-NGO dan individu tertentu sahaja.

Selain itu, anda masih boleh menempah plat Putrajaya versi sebelumnya seperti FC, FB, FA dan F walaupun ianya telah lama dilancarkan. Sebab masih ada nombor yang berbaki dan nombor yang telah expired (tidak didaftarkan)

Runner plate Putrajaya

Sekali lagi, untuk membuat tempahan plat terkini Putrajaya, anda boleh menghubungi saya di O1O6OO9966 (Whatsapp atau Call). Saya hanya membuat urusan tempahan no plat Putrajaya sahaja. Negeri lain saya tak buat ye. Thanks.