Cara Jimat Data Onexox Prepaid dan Black

Posted by

Saya tengok ramai jugak komplen kata data Onexox ni cepat habis. Sebenarnya bukan cepat habis, pengguna perlu tahu cara jimat data Onexox Prepaid atau Black ni.

Untuk pengetahuan, Onexox punya data takde catuan kelajuan (speed capped).

Tiada sekatan kelajuan

Makna kata,

Kalau kat tempat tu line kuat, 4G+ data Onexox boleh diutilize download dan upload semaksimum mungkin.

Kalau boleh pergi sampai 100MBbps, dia akan pergi sampai 100MBps.

Nak mintak tolong bagi rate 5 bintang untuk artikel ni kat hujung artikel. Terima kasih.

Kelajuan Data Onexox ni takkan disekat pada speed tertentu.

Contohnya, ada sesetengah telco lain, dia akan sekat kelajuan maksimum setakat 50MBps sahaja.

Padahal boleh pergi sampai 100MBps.

Camtulah contoh untuk difahami.

Tapi kalau speed kat kawasan kita tu sekadar boleh dapat 30MBps, maka 30MBps je la kita dapat.

Which is masih ok la tu.

Cuma kena faham yang kelajuan internet Onexox (Prepaid/Black) memang tiada sekatan.

Setting untuk Jimat data Onexox

Jadi bertitik tolak dengan perkar tu, kita sebagai user kena bijak sikit mengawal pengaliran data tu.

Kena pandai jimat.

Disebabkan data Onexox yang takde sekatan kelajuan tu, kita perlu buat beberapa langkah untuk pastikan penjimatan dalam penggunaan data.

  • Set Preferred Network Type ke 3G
  • Set default stream Youtube ke 360p
  • Aktifkan 500MB (sebulan) dari Season pass untuk user Onexox Prepaid.
  • Off sebarang auto update apps phone. Pilih update using wifi sahaja.

Cukup je 12Gb Sebulan

Tapi ini untuk mereka yang nak jimat data la.

Saya sendiri tak buat camtu hehe.

Sebab 12GB data sebulan pun tak habis. Siap carry forward lagi.

Saya guna setting yang saya sebut tu bila saya layan Youtube jelah.

Itupun kalau saya takde sambugan wifi.

Kenapa nak plan Unlimited kalau selalu guna Wifi Pejabat dan Rumah?

Biasanya kebanyakan orang, kat rumah dah ada wifi, kat pejabat ada wifi, tapi bangga guna pakej unlimited data yang bayar mahal tapi tak berapa unlimited sebab selalu tersekat-sekat.

Tak nak la sebut telco apa tu.

Walaupun data internet tu tak tersekat-sekat, masih lagi saya kira ianya satu pembazirankalau setiap bulan cuma guna 5-6GB data je.

Jadilah pengguna bijak.

Pastikan apa yang kita bayar, kita optimumkan penggunaan.

Dalam Onexox, semua yang kita bayar, takkan burn.

Kalau anda nak tahu plan Onexox apa yang sesuai untuk anda, boleh Whatsapp saya O1O6OO9966 untuk kita borak-borak.

Prepaid atau Black?Paragraph

Saya akan tolong pilih plan terbaik untuk poket anda.

Rating Pembaca
[Total: 5 Average: 5]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *