Kadar Panggilan dan Data Plan Tone WOW

Posted by

Sebenarnya ada beberapa fakta yang salah dan tak dikaji dengan informasi sebenar dari copy paste yang saya terima ini. Walau apa pun, ini adalah ‘jangkaan’ Kadar Panggilan dan Plan Tone WoW.

Copy Paste Bermula Disini.

Sukacitanya saya ingin memaklumkan kepada anda semua..

Pelan tonewow akan di lancarkan pada 15hb oktober dan pendaftaran boleh di buat bermula 18hb oktober 2018

Sila pahamkan dulu singkatan dibawah

MNO = Mobile Network Operator
MVNE = Mobile Virtual Network Enabler
MVNO = Mobile Virtual Network Operator

MNO adalah syarikat Telco gergasi yang mempunyai pencawangnya sendiri
Cthnya Maxis, Celcom, Digi, Umobile

MVNE adalah syarikat yang menyediakan perkhidmatan,pentadbiran, sokongan operasi bagi pihak MVNO
Setakat ni di malaysia ada 2 dan salah satunya Tone WoW

MVNO adalah syarikat telco dengan penjenamaan sendiri yang menggunakan/menumpang rangkaian MNO

Cthnya = Tune Talk, XoX, RedOne, Tronexus, Yoodo dan kita akan masuk list ni.. toneexcel dan toneplus..

================

Syarikat ToneWow sbg MVNE
Coverage Digi
Simkad semua 4G plus

Jenis2 pangkat :

Lite —> Normal Member —> Junior Center —> Service Center —> Branch—— > Business Partner

Ahli TE boleh masuk ke TW melalui Jomwow dengan hanya perlu membeli simkad rm9 seperti simkad gntian.. pendftrn menggunakan aps TW yg akan di lancarkan nnt…
Bagi yang mempunyai banyak id.. anda boleh memilih id yg mana utk didftrkan ke TW. Tidak diwajibkan namun digalakkan.. nak pindah 1 id boleh.. semua id boleh… xnak pindah lansung pun boleh… dan akan menjadi normal member

Lite TW
simkad RM9
(kredit RM1)
Komisyennya
L1 = 3%
L2 = 2%
L3 = 5%

================

Normal Member TW
simkad RM93 (kredit RM30)
Komisyennya
L1 = 6%
L2 = 3%
L3 = 11%
(jika topup lebih RM30)

ATAU

L1 = 10%
L2 = 3%
L3 = 13%
(jika topup lebih RM60)

================

Jika bermula Lite(RM9), ada 2 cara utk naik ke Normal member

Cara Pertama
Upgrade dgn buat bayaran RM100 pd HQ..Secara otomatik status akan berubah dan persen komisyen pun berubah

Cara Kedua
Bila komisyen cecah RM100, status akan berubah dan persen komisyen pun berubah

================

Lite boleh taja Lite

Lite boleh taja Normal Member tiada komisyen tajaan.

Normal Member boleh taja Lite

Normal Member boleh taja Normal Member

Fast track: Direct sponsor RM30 (jika mrk upgrade Lite ke Normal member dgn syarat penaja berstatus Normal member)

================

Untuk kenaikan pangkat seterusnya dari JC —> SC —> Branch adalah mengikut performance/komisyen anda. Jika performance anda bagus secara otomatik title anda akan diupgrade (yg ni bermula January 2019)

================

================

Pendaftaran guna website atau apps

Pendaftaran keahlian Tone wow mengikut geneology asal anda di Tone Excel. anda tidak boleh daftar dibawah rangkaian lain

Jika ada pangkat, pangkat anda akan dibawa sekali

================

Plan Data n Call

RM30 – dpt data 5Gb, 100min on net, 30min all net, 30hari
RM60 – dpt data 15Gb, 150min all net, 30hari

Data n Minit call carry forward bulan depan jika tak habis guna

================

Point Wowcher

Setiap kali topup atau daftar ahli baru akan dapat point..point WowCher bole digunakan di 99speedmart seluruh Malaysia utk beli brgn keperluan harian..akan datang ada banyak lagi pasaraya yg akan join kita.

================

Kesimpulan.
TONEWOW ini sangat bagus kpd mereka yg hanya pengguna shj dgn menyertai Lite member rm9 dahulu. Dalam kad dh ada kredit rm1..

Akan datang ada banyak lagi penambahnbaikan dr segi plan data n call dan juga benefit simkad..semua tu HQ tgh aturkan..Buat masa skrng kita pakai je apa yg diberi skrng ni..

Tapi ternyata….

plan tone wow yang baru dan terbaru
Plan sebenar tone Wow setelah dilancarkan

Tiada carry forward untuk data, hanya diberi tempoh sah untuk beberapa hari mengikut jumlah data tertentu.

Ulasan Saya

Sejarah tone wow adalah dari Tone Excel ke Tone Plus sebagai program yang menggunakan telco Tunetalk.

Sekarang plan dan program Tone ini membuat branding baru iaitu Tone WOW dan sekarang menggunakan telco Digi.

Adakah ianya benar-benar telco (MVNE) atau Program?

Benarkah ianya MVNE? (Walaupun kita tahu yang MVNE tidak berhubung dengan end user) Tengok balik maksud MVNE macam yang dinyatakan diatas.

maksud MVNE tone wow
MVNE does not have a relationship with consumers.

dan adakah benar data dan minit panggilan boleh carry forward? (Dengar cerita boleh carry 3 bulan sahaja) – Rujuk gambar dibawah.

Perkongsian ini saya dapat dari salah sorang sahabat saya juga user Onexox.

Saya tiada masalah dengan program macam Tone Wow ni.

Cuma…

Sebagai End User perlulah bijak memilih talian supaya tidak terbeban dengan plan yang tidak bersesuaian dengan anda.

25 comments

  1. Kt cb rapatkan diri dgn Tone plus sistem. Tiada dlm sejarah income collect smp infinity level,hnya di tone plus. Kerja sekali income berkali2 &sistem past up,overiding dll. Modal rm9 ikut rangkaian Tone wow tone plus memang berbaloi.

    1. Bukan soal income infinity tuan. Sekarang soalnya adakah rate itu membantu user utk berjimat?

      Jangan kita pentingkan poket kita dengan mengabaikan kepentingan user. Bukan semua orang nak berniaga sim tone wow ni.

      1. but so far sy guna line xox d labuan mcm haram jadah ye .. line 4Gplus konon tp kt bandar pun line slow ..

        1. Set APN onexox. Dan kalau masih haram j jugak, tukar ke 3g network. 100% selalu menjadi. Yg xtau trik ni akan cakap haram J le.

      1. puas hati dr segi komisyen bulanan.. sy dr xox d kenalkan ke tonewowplus baru 2 bulan sy join sy da kena bayar rm322.10 sy kt xox da la line lmbt , ye data memang murah tp kalau murah tak laju baik buang ke laut tul tak ?

        1. Hahaha teruskan.. Income sedap ye? Tapi camna dgn user yg tak nak berniaga program tone wow ni? Kesian kena rate tinggi.

          Tuduhan kata xox slow takde bukti semua org boleh tuduh utk provokasi.

          Apa2 pun rezeki masing2. Teruskan kalau rasa bermanfaat utk masyarakat.

  2. Dulu saya sebagai pengedar simkad toneplus drpda normal member kemudian ke service center selepas dua tahun dan naik ke premium service center.

    Puas hati dengan income?ye saya puas hati bila dapat DUIT. tapi bila ahli2 sendiri merungut dengan panggilan yang mahal 32 sen seminit dan data yang mahal ..d kenakan lagi dengan PPU padahal dah dapat sijil patuh syariah..user persoalkan dapat sijil patuh syariah tapi masih lagi kenakan cas PPU? Ramai merungut kredit d telan tanpa drg sedar. .mereka terasa teraniaya guna simkad tone excel/toneplus. lalu mereka pun port out.Dari situ sy ambil keputusan sebab tak nak buatkan end user /dealer say d tonplus terseksa..kami masuk onexox.

    Sekarrang baru sy tau kenapa onexox yang terbaik. D onexox komisyen pun besar ,kepuasan ahli pun terjaga..alhamdulillah

  3. KATKAN SEHARI PENGUNA MENGUNAKAN
    30MINIT UTK BERBUAL

    9senX30minit= rm2.70
    28senX30minit= rm8.40

    Cuba darap [email protected]

    2.70 X 30hari= rm81
    8.40 X 30 Hari = rm252

    Kan jauh beza Kos tersebut
    Yg akan beban kan pengguna…

    Beza rm252
    Dengan Rm81
    = Rm 171.00

    Dan apa pelanggan boleh buat dengan Rm171 tersebut
    Bukan sekadar
    Berbelanja di sped99
    Tapi boleh simpan duit dalam tabung haji pun tiada masalah.

  4. Bagi aku toneWOW ni pakej data internet dia mahal. Yer memang mahal, tak kira pakej langganan harian atau mingguan dia sama mahal. Aku pengguna hotlink dah lebih 15 tahun, hari2 aku langgan pakej harian RM3 utk 1GB so RM90 utk 30GB. Aku stay dgn hotlink ni sbb yg pek ni FREE 1000 minit panggilan ke 5 nombor.
    Sbb tu bagi aku ToneWOW tu mahal. Haha taktau la kalau korang di TW rasa pakej TW tu murah ke.

  5. Saya nak tanya..sebenarnya, tonewow ni elok ke tak?..kalau saya jadi pengedar atau buat bisnes tonewow ni, saya terfikir tentang pengguna..sebab mcm membebankan..mahal..keuntungan memang kita dpat..tp rasa mcm membebankan pelanggan..so, taknak la pelanggan tak puas hati..ada pendapat tak utk masalah saya?..

  6. Tonewow cepat sangat expiry nya..45 hr x topup trus expiry…anjak kan lah sikit dari 45 hr kepada 2 bulan..jadinya downline bnyk yg expiry..kasi improvement mesti rmai yg nk joint tonewow ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *