Tukar Yoodo ke Onexox Prepaid atau Black

Posted by

Dalam banyak-banyak kes tukar line telco ke Onexox, sama ada maxis, digi, celcom, umobile atau redone, tukar telco Yoodo ke Onexox agak berbeza sikit.

Tapi perbezaan bukanlah ketara.

Cuma penting bagi dealer Onexox dan pengguna Yoodo tu untuk tahu.

Proses tukar telco Yoodo Berbeza

Baru-baru ni saya ada buat proses MNP dari Yoodo ke Onexox.

Proses MNP dari telco lain ke Onexox adalah sama secara keseluruhannya;

Nak mintak tolong bagi rate 5 bintang untuk artikel ni kat hujung artikel. Terima kasih.

  1. Dealer Submit permohonan
  2. Pengguna tunggu SMS confirmation dari telco asal,
  3. Pengguna reply SMS ke telco asal untuk bertukar ke telco baru (Onexox).
  4. Pengguna tunggu talian dari telco lama ditamatkan.
  5. Pengguna masukkan sim Onexox ke dalam phone.

Semua telco sama je caranya. Yoodo pun sama jugak proses tukar telco ke telco lain.

Kecuali step 2 & 3.

Terima Email Pengesahan

Pengguna Yoodo yang nak bertukar ke telco Onexox atau mana-mana telco lain, tidak akan menerima SMS pengesahan dari telco Yoodo.

Sebaliknya, Yoodo akan menghantar email confirmation/pengesahan. Ya, bukan SMS tapi email.

Jadi pengguna perlu alert pada email yang masuk dan klik pada pautan/butang dalam email berkenaan untuk mengesahkan proses keluar dari telco Yoodo ke telco lain.

Tukar Yoodo ke Onexox Prepaid atau Black 1
Pengguna akan terima email pengesahan dari Yoodo dan perlu klik pada pautan yang diberikan dalam email.

Dealer Telco dan Pengguna perlu ambil tahu

Sebagai dealer yang menguruskan pendaftaran simkad, anda perlu ingatkan kepada pengguna berkaitan hal ni.

Jangan pulak nanti pengguna tertunggu-tunggu SMS tapi tak dapat-dapat, last-last sistem kata error code SP72 (Pengguna tidak memberikan pengesahan untuk tukar telco).

Dealer dan pengguna perlu ambil tahu tentang perkara ini.

Bagi anda yang nak bertukar dari mana-mana telco tak kiralah Celcom, Maxis, Digi, Umobile, Redone bahkan Program Tone Wow atau Tone Excel ke telco Onexox, boleh Whatsapp saya O1O6OO9966.

Save nombor saya dan perkenalkan diri dalam masa Whatsapp saya tu. Senang sikit kita berkomunikasi. Terima kasih.

Rating Pembaca
[Total: 1 Average: 5]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *